Den lille kjole-skole: Farver og materialer

Tekst: Anna Storm  Foto: Shutterstock, Rembo Styling

Hvis du kigger ind i brudekjolernes verden, vil du opdage, at der findes forskellige materialer og farver.

Farver

De fleste brudekjoler er stadigvæk hvide eller i forskellige nuancer af hvid. Den mest normale farve i dag er elfenbenshvid (ivory). Den bløde, hvide farve er noget blødere mod de forskellige kulører end helt hvid. Men vi ser i dag også en større efterspørgsel på andre, bløde og pudrede farver ved valget af brudekjole. Nu ser vi dessuden mange kjoler i champagne, blush, light gold og rose. Besøg en butik og spørg dem om råd til, hvilken nuance der passer bedst til din kulør og hårfarve.

Ønsker du en hvid kjole, men vil alligevel gerne skille dig lidt ud, kan du vælge at tilføje et bælte eller sætte en broche i en valgfri farve på din kjole.

 

Materialer

Der er i dag et stort udvalg af materialer at vælge imellem, når det kommer til brudekjolen. Nogle er mere vanligt forekommende end andre, og valget af stof påvirker, hvordan kjolen falder og bevæger sig, når du går. En del kjolemodeller fungerer også bedre i nogle materialer end andre. Heldigvis har kjolernes designere allerede tænkt på dette i forvejen og skabt en kjole med det materiale, der passer bedst til modellen. Der kan dog være interessant at vide lidt mere omkring de forskellige materialer.

 

Chiffon

Meget fint trådet, transparent materiale af natursilke eller med syntetiske fibre i vævningen. Kommer i et hav af farver og har et naturligt, bølgende og svalt fald.

 

Duchesse

Duchesse hedder stoffet, som væves i en satinvævning, der gør retsiden glat. Den kommer både i silke og acetat.

 

Organza

Organza er et lidt stift, transparent, fint og let stof, der er lærredsvævet. Nogle gange changerer det i to farver. Det blev oprindelig lavet af silke, men laves i dag af rayon, nylon eller polyester. Stoffet anvendes ofte til store, vide kjoler, hvor lag på lag skaber en vid, bølgende effekt.

 

Satin

Satin er en speciel grund-vævning, der er kendetegnet ved, at overfladen bliver glat med høj glans og et fint fald. Stoffet kan være både blødt og stift og laves af silke, bomuld eller acetat. Det anvendes ofte til aften- eller brudekjoler, og i 2016 ser vi mange kjoler i satin.

 

Silke

Silke er et eksklusivt naturmateriale produceret af silkesommerfuglens larve, når den spinder sig ind ved forpupningen. Normalt tages silke fra dyrkede silkekokoner og kaldes så mulberry-silke, fordi larverne lever af morbærblade. Den type silke er blød og med smuk glans. Det skinnende silkestof er kendt for at have en smuk drapering og uovertruffen glans. Som med alle naturlige materialer er det levende og på ingen steder helt glat, men små folder kan forekomme, hvilket forstærker det naturlige udtryk.

 

Blonder

Blonder er et gennemsigtigt stof med blomster-mønstre på en tynd tyl-bund. Der er særlige navne for nogle typer af blonder; f.eks. battenberg eller italienske blonder. Blonder har været populære i bryllupsbranchen længe og fortsætter med at være det den kommende sæson.

 

Tyl

Et let, meget tyndt og gennemsigtigt, maskinvævet stof, oftest lavet med sekskantede masker. Den net-agtige vævning er dannet af tråde, der bindes sammen sidelæns. Den bløde variant af tyl bruges ofte til slør, mens den lidt hårde, stive variant bruges til at afstive eksempelvis nederdele. Tyl fremstilles af bomuld, polyamid og viskose, men kan også forekomme i silke.

LÆS MERE


Hold styr på os