Godt at vide om kosmetik og personlige plejeprodukter

Kosmetik og plejeprodukter

Som forbruger kan det indimellem være svært at navigere i, hvad der er op og ned, når det gælder din kosmetik og personlige plejeprodukter. Nedenfor finder du svar på nogle af de spørgsmål, som kan opstå, når man har med kosmetiske produkter at gøre.

Tekst: lahme.dk Foto: Adobestock

Hvad tages der højde for, når et kosmetisk produkt sikkerhedsvurderes?

Sikkerhedsvurderingen er din garanti for et sikkert produkt. Når sikkerheden vurderes, tages der bl.a. særligt højde for målgruppe, anvendelsesområde og eksponering. Er målgruppen f.eks. børn, gravide eller personer med særlige behov, lægges der vægt på, at produktet er sikkert for den specifikke målgruppe. Anvendelsesområdet er desuden vigtigt for at vurdere effekten af de stoffer, der er i et produkt. Bruges produktet på huden eller i håret, skylles produktet af efter brug eller bliver det siddende? Produkter til brug på særlige områder (fx øjenområdet) kræver nemlig særlige overvejelser i forhold til sikkerhed. Eksponeringen er også vigtig at vurdere. Dvs. hvilke indholdsstoffer og i hvilke mængder bliver forbrugeren udsat for det specifikke indholdsstof. Her tages der også højde for, om produktet bruges flere gange om dagen (fx en håndsæbe), eller om produktet kun bruges en gang imellem (fx hårfarve). Dertil kommer forskellen på leave on-produkter (fx cremer) og rinse off-produkter (fx shampoo), hvor eksponeringstiden er meget forskellig.

Hvad betyder ”cocktaileffekten”?

”Cocktaileffekten” eller ”kombinationseffekten”, som den også kaldes, er et begreb, der dækker over det faktum, at vi som mennesker udsættes for flere forskellige kemiske
stoffer fra forskellige kilder hver dag. Teorien om cocktaileffekten siger, at selvom vi udsættes for et enkelt kemikalie i en bestemt mængde, og det i sig selv ikke udgør en
risiko, så kan der være en risiko, hvis man samtidig udsættes for andre stoffer.

Skal jeg være bekymret for cocktaileffekten, når jeg køber kosmetik?

Når kosmetik og personlige plejeprodukter sikkerhedsvurderes af producenterne, er der indlagt en meget stor sikkerhedsmargin. Sikkerhedsmarginen sørger for, at der i det færdige produkt anvendes en koncentration, som er mindst 100 gange lavere end den koncentration, der ikke giver anledning til nogen negative effekter i fx laboratorieforsøg. Ofte bruger producenterne en sikkerhedsmargin, der er højere end 100 for at tage højde for eventuelle ukendte effekter. Der anvendes så høj en sikkerhedsmargin i sikkerhedsvurderingen for blandt andet at tage højde for, at forbrugeren kan udsættes for det samme stof fra flere forskellige kilder. Derfor kan du trygt bruge de kosmetik og personlige plejeprodukter, du kan købe i Danmark.

Vil du vide mere om, hvordan sikkerhedsvurderingen af et produkt foregår, kan du læse mere i Kosmetik- og hygiejnebranchens vidensbank.

Kosmetik og plejeprodukter

Jeg har scannet et produkt med Kemiluppen, og det får en B- eller C-kolbe. Skal jeg være bekymret?

Nej. Et scan af stregkoden på din kosmetik eller personlige plejeprodukt fortæller ikke noget om, hvorvidt produktet er farligt at bruge eller ej. Ingredienslisten fortæller nemlig ikke, i hvilke koncentrationer en ingrediens findes, eller hvilken eksponering forbrugeren bliver udsat for. Det er det, som sikkerhedsvurderingen af produktet tager højde for. Det afgørende er, at der i kosmetik og personlige plejeprodukter ikke anvendes ingredienser i mængder, som udgør en risiko for dig som forbruger. Derfor kan du trygt bruge et produkt, selvom det får en B- eller C-kolbe i Kemiluppen.

Vil du vide mere om, hvorfor en deklarationstest ikke kan bruges til at fortælle, om et produkt er farligt eller ej, kan du læse mere i Kosmetik- og hygiejnebranchens vidensbank.

Er der hormonforstyrrende stoffer i min kosmetik?

Branchen har stort fokus på at følge med i den seneste forskning, så de hele tiden vurderer produkternes sikkerhed på baggrund af den nyeste viden på området. Og producenter af kosmetik og personlige plejeprodukter anvender ikke ingredienser, der falder under WHO’s definition af hormonforstyrrende stoffer. Hvis et stof vurderes som værende hormonforstyrrende på baggrund af videnskabelig dokumentation, bliver det forbudt at anvende i kosmetik og personlige plejeprodukter.
Nogle ingredienser, der anvendes i kosmetik og personlige plejeprodukter, bliver indimellem omtalt som hormonforstyrrende stoffer. Men det er vigtigt at skelne mellem hormonaktive stoffer og hormonforstyrrende stoffer. Hvis et stof har potentiale til at efterligne et hormon, betyder det ikke nødvendigvis, at det vil forstyrre dit hormonsystem, da vores hormonsystem kan klare disse interaktioner og stadig opretholde en balance. Først når denne balance er forstyrret, kan der opstå sundhedsskadelige virkninger. Mange stoffer, både naturligt forekommende og menneskeskabte, kan efterligne naturlige hormoner under laboratoriebetingelser, men meget få har vist sig at forårsage hormonforstyrrelser. Stoffer med hormonaktive egenskaber forekommer naturligt i en lang række fødevarer, som fx sojabønner, gulerødder og jordbær – vel at mærke i koncentrationer, der er mange millioner gange større end dem, der anvendes i kosmetik og personlige plejeprodukter.

Vil du vide mere om hormonforstyrrende stoffer, kan du læse mere i Kosmetik- og hygiejnebranchens vidensbank.

Allergi? Hvordan tages der højde for potentielle allergiske reaktioner i sikkerhedsvurderingen af et produkt?

For at minimere risikoen for allergiske reaktioner bliver ingredienserne i kosmetik og personlige plejeprodukter nøje evalueret for deres potentiale til at fremkalde en allergisk reaktion. Det gælder fx parfumestoffer og konserveringsmidler, der kan have allergifremkaldende egenskaber. I sikkerhedsvurderingen tester producenterne nemlig også for, hvorvidt produkterne er allergifremkaldende, og der tages højde for forbrugernes eksponering af ingredienserne. Dertil anvendes der en sikkerhedsmargin (margin of safety), som sikrer, at koncentrationen af ingredienserne ligger langt under grænsen for, hvornår man kan forvente en effekt. Allergener eller allergifremkaldende stoffer er stoffer, som har et potentiale til at fremkalde allergiske reaktioner hos personer, der er særligt følsomme overfor disse stoffer. Fx parfumestoffer eller konserveringsmidler.

Hvis du som forbruger ved, at der er en bestemt ingrediens, du er allergisk overfor, så er det nemt at tjekke ingredienslisten for, om dette stof er i det pågældende produkt. Oplever du symptomer på en allergisk reaktion (eksem, rødme, kløe, hævelse) er det vigtigt, at du stopper med at bruge produktet og kontakter en læge eller dermatolog, som kan undersøge din hud. Det er også en rigtig god idé at henvende sig til producenten af produktet, hvis du oplever symptomer på en allergisk reaktion. Producenten bruger de data til kontinuerligt at overvåge deres produkter og hele tiden blive klogere på, hvordan de tolereres af forbrugerne. Ligesom producenterne også stiller sig til rådighed for at hjælpe med at finde ud af, om der er ingredienser i produktet, du ikke kan tåle.

Vil du vide mere om en specifik ingrediens?

I Cosmetics Europes store ingrediensdatabase, kan du finde information om næsten 30.000 ingredienser, der bruges i kosmetik. Her kan du bl.a. blive klogere på, hvad en specifik ingrediens bruges til, og hvilken dokumentation der ligger bag. Du finder ingrediensdatabasen på www.cosmileeurope.eu/inci

Kosmetik og plejeprodukter

Du kan trygt stole på kosmetik fra Europa

Den europæiske kosmetikindustri bruger hvert år et tocifret milliardbeløb på forskning og udvikling af nye sikre ingredienser og produkter, der opfylder forbrugernes behov. Dette arbejde er videnskabeligt og udføres både i virksomhedernes egne laboratorier og på uafhængige institutioner. At garantere sikkerheden af et produkt er en løbende proces, som både indbefatter udvælgelsen af råmaterialer og emballage, selve produktionen, kvalitetstest af det færdige produkt samt overvågning efter markedsføring. ”Det allervigtigste, du kan sørge for, når du køber kosmetik og personlige plejeprodukter, er at købe dem i EU. Køber du dem fra sider som fx Wish og Shein med ophav i lande uden for EU, kan du ikke være sikker på, at produkterne overholder de krav, der er til for din sikkerhed.

Læs mere

Hår & Makeup

Udforsk bryllupstrends inden for hår og makeup med Nini Elisabeth Jørgensen - Få gode tips til, hvad du skal tænke…

Vores yndlingsprodukter lige nu!

Har du brug for at opdatere dit badeværelsesskab til brylluppet? Vi har samlet nogle af vores yndlingsprodukter lige nu.

Hvad har du i din brudetaske?

Hvilke ting skal man have i brudetasken? Her er vores tips:

Frisuren, alle vil have

Er butterfly bob efterårets must-have hårtrend?

Godt at vide om kosmetik og personlige plejeprodukter

Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, som kan opstå, når man har med kosmetiske produkter at gøre.

Brudefrisure: Opsat hår

Der er mange måder at sætte dit hår op, der giver et smukt resultat. I denne artikel fokuserer vi på…

Makeup – Sådan bliver du smukkest på bryllupsdagen!

Gør dine smukke træk og din personlige stil tydeligere ved hjælp af makeup på bryllupsdagen. Vi giver dig stilsikre tips…

Grundkursus i bryllupsfrisyrer

Hvad er egentligt de seneste trends når det gælder bryllups frisyren? Og hvad skal man tænke på ved en konsultation…

Makeup på bryllupsdagen – do´s and don´ts

Vi har lavet en liste på nogle vigtige do‘s og don’t’s i valget af makeup på bryllupsdagen

Boost dig selv inden bryllupsdagen

I denne artikel giver vi dig gode tips til, hvordan du kommer til at stråle på bryllupsdagen - indefra og…

Romantisk bryllupsfrisure

Hvad er egentlig trenden lige nu omkring bryllupsfrisurer? Og hvad skal man huske på, når man booker en tid til…

Du er, hvad du spiser og drikker

Det kan ikke kun ses på sidebenene, at du har en usund livsstil. Det kan også ses på din hud,…

Bryllupsfrisure efter din ansigtsform

Valget af din bryllupsfrisure er lige så vigtig som din kjole og din makeup. Din bryllupskjole skal passe til din…

Vær dit flotteste jeg på bryllupsdagen

På bryllupsdagen vil de fleste virkelig gerne stråle fra top til tå. Brudekjolen skal gerne sidde, huden skal være ren…

Ekspertens hudplejetips

Vil du have en hud, der stråler på bryllupsdagen? Vi besøgte en skønhedsspecialist for at få tips og vejledning til,…

Panelet tester: Neglelak fra IsaDora

Uanset om du planlægger bryllupsdag eller bare leder efter god, holdbar makeup, er det ofte vigtigt, at den makeup, du…

Nyeste posts

Udvalgte posts

Alternativ til brudekjole: Jumpsuit

For brude, der søger noget unikt og moderne, er der stadig flere, der udskifter den traditionelle brudekjole med en stilfuld…

Se mere

Hår & Makeup

Udforsk bryllupstrends inden for hår og makeup med Nini Elisabeth Jørgensen - Få gode tips til, hvad du skal tænke…

Se mere

Vores yndlingsprodukter lige nu!

Har du brug for at opdatere dit badeværelsesskab til brylluppet? Vi har samlet nogle af vores yndlingsprodukter lige nu.

Se mere

Perfekte perler til bruden

Perlesmykker er tidløse, klassiske og elegante med en interessant historie.

Se mere

Frækt lingeri til bruden

Hvem siger, at man ikke kan bringe noget seriøst bada-bing ind i soveværelset med trendy brudeundertøj?

Se mere

Hvad indebærer bryllupstraditionen?

Bryllupstraditionen med noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt kan skabe smukke minder på din store dag.

Se mere

Prinsesse for en dag

Er en kjole med langt slæb og et diadem din store drøm? Lad os vise dig, hvordan du bliver prinsesse…

Se mere

Sådan bliver du en storbybrud!

Skal du giftes i storbyen med dit livs kærlighed? Bliv en moderne city bride med vores tips.

Se mere

Brudekjolerne i Bridgerton

Bridgerton-serien har ikke kun fanget hjerter med romantik og drama, men også med sine fantastiske kjoler og ikke mindst brudekjoler!

Se mere

Smukke sko til brylluppet

Bryllupssko er en vigtig del af dit bryllupsoutfit, og dit valg af fodtøj kan påvirke hele dit look.

Se mere