Do it once, do it fabulous!

At vælge den rigtige brudekjole er ’the fun part’. Men også lidt af et mas! For hvilken kjole skal du vælge?! Er det f.eks. den du altid har drømt om? Hvad koster den? Er der noget du skal vide på forhånd? Og skal du tage nogen med dig, der kan hjælpe dig? Spørgsmålene er mange. Men det er svarene heldigvis også!

Tekst: Winnie Korse  Foto: Shutterstock

Den rigtige brudekjole skal såmænd bare få dig til at føle dig som Beyonce/ /Scarlett Johansson/Angelina Jolie/Amber Heard. OG få selskabet (men især ham!) til at udbryde et bjergtaget overgivelses-SUK! Så skal vi ikke bare kaste os ud i det med det samme – og give dig et par tips til, hvordan du kringler dén?!

1. Tænk altid over dit budget før du træder ind i butikken. En enkelt kjole uden for meget pynt, tyl og blonde koster typisk mellem 2.500-5.000 kr. Ofrer du derimod mellem 8.000-15.000 kr. får du alt hvad du drømmer om af perler, tyl, slæb, blonder. Ønsker du specialdesign og dyre blonder bør du afsætte langt mere og gå til specialbutikker.

2. Bestil tid til prøvning – og undgå ventetid. Oplys også gerne din størrelse. Måske har butikken ikke din størrelse hjemme i alle de modeller, du ønsker at prøve. Men det kan sagtens give sig at prøve både størrelsen større og mindre, for at give dig et billede af, hvordan kjolen vil tage sig endeligt ud.

3. Besøg eventuelt flere butikker, det er jo en vigtig beslutning!

4. Mød op til kjoleprøvning med et åbent sind. Det er naturligvis fint, du har gjort dig nogle overvejelser om, hvordan din kjole skal se ud. Men ofte brister drømmen, når du prøver den på. Så prøv som minimum et par stykker. Og husk, det IKKE er en falliterklæring at prøve ti… Valg af bryllupssted har også lidt at skulle have sagt i forhold til kjolens stil. Et bryllup ved stranden eller i haven lægger op til en stil, et bryllup på slot eller herregård en anden.

Du kan evt. medbringe et såkaldt ’mood board’ med udklip af kjoler, du kan lide.

5. Sørg for at have lidt make up på, når du tager til kjoleprøvning. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at lyset i prøverummet er nådesløst, så dæk eventuelle sorte rande eller røde plamager – lige akkurat nok til, at du føler dig smuk. Undgå selvbruner, det kan ødelægge kjolerne.

6. Det er meget vigtigt at medbringe en god veninde, som tænker på, hvad DU som brud ønsker, og ikke hvad hun selv går og drømmer om! Mange brude medbringer også deres mor (måske fordi hun betaler…) og svigermor. Men undgå et entourage på 7-8 stykker, det bliver du bare forvirret af.

7. Som tommelfingerregel siger man, at en stor kjole med meget tyl kræver en høj pige. Men hvad nu hvis man er 1½ meter høj og bare hele sit liv har drømt om at se sådan ud?! Det er ekspedientens opgave at guide dig, så du som kunde føler at du får udlevet din drøm.

8. Husk, at ekspedienten bedst kan hjælpe dig hvis du er ærlig! Det er jo ikke kjoledesigneren du står overfor, så du sårer ikke nogens følelser ved at sige nej.

9. Brudekjoler er typisk 1-2 størrelser mindre end almindelige størrelser, så hæng dig ikke i det tal, der står i nakken! Køb den størrelse, der passer dig nu, også selv om du har planer om at tabe dig. Det er ikke altid man når sit vægttabsmål. Og en kjole kan snildt sys ind i op til fire størrelser uden det går ud over looket.

10. Elfenben/ivory er den nuance, der giver lidt varme til vores lyse, nordiske hud.

11. Du bør købe din kjole min. et halvt år i forvejen. Har butikken ikke den kjole du vælger hjemme i den rigtige størrelse, er der ofte 12-16 ugers levering. Et par måneder før brylluppet kigger du forbi butikken igen og får rettet til, typisk lagt op. Husk dine sko og undertøj!

12. Husk at tage højde for de ekstra udgifter som sko, undertøj, smykker, accessories som slør eller hårpynt osv.

13. Du kan være heldig at finde en brudekjole på udsalg. Vær dog opmærksom på, at det kan være er modeller, der har været prøvet på et utal af gange og måske derfor bærer præg af det, f.eks. med små pletter, rester af make up eller rendte sømme, som det koster at få repareret. Så husk at kigge kjolen godt efter i sømmene.

14. Det er måske fristende at kigge efter brudekjole online. Men vær opmærksom på, at det kun er ved at prøve kjolen på, at du finder den præcise størrelse. Og at det kun er i butikken, du får den rigtige rådgivning. Et online køb kan derfor i sidste ende koste dig dyrt.

15. Medbring en flaske vand. Kjoleprøvning tager tid – og der kan være varmt i prøverummet.

Måske har du allerede noget, du ønsker at bære til dit bryllup (det lånte, det gamle?), f.eks. et arvet smykke, der betyder noget for dig. Husk at tage det med.

17. Tag billeder af de kjoler du prøver. Det er svært at huske den ene kjole fra den anden, hvis du har prøvet en del.

18. Og måske vigtigst af alt

Lyt til din egen mavefornemmelse og find den kjole du har det godt i! Kjolen skal simpelthen får dig til at føle, at du aldrig får lyst til at tage den af. Gå til vaflerne med mantraet ’Do it once, do it fabulous!’