Vælg den rigtige hæl

Du har valgt en brudekjole, og nu skal beslutningen om sko tages. Der findes masser at tænke på i valget af sko, ikke mindst hvilken slags hæl og højde denne skal have. Vi har sammensat en smart guide, så du kan finde den helt rigtige hæl til kjolen.

Tekst: Sofia Löf  Foto: Rainbow Club

Her har vi lavet en liste over de mest almindelige hæl-typer, og hvad de passer til.

Kilehæl
Udseende: Trekantet hæl, der går som en kile under svangen.
Passer: En kilehæl er et alternativ til de brude, der vil have en højere hæl, men måske ikke er så vant til at gå i højhælede sko. Kilehælen giver en bedre støtte og er lettere at holde balancen i. Den giver samme komfort på foden som en lavere hæl, men giver højden og den glamourøse følelse af at bære højhælet. Kilehælen er ekstra flot sammen med en kort kjole til sommerbrylluppet.

Fransk hæl
Udseende: Mellemhøj hæl med lige inderside og buet yderflade
Passer: Den franske hæl passer til brude, der vil have en mellemting mellem en lav hæl og en stilethæl. Denne hæl er den mest almindelige hæl på bryllupssko og også den mest populære hos kommende brude. En af grundene til hælens popularitet er, at den passer til de fleste kjoler og de fleste bryllupper.

Kitten heels
Udseende: Lav, skulpteret hæl

Passer: Denne type hæl er normalt mellem 3-5 centimeter og passer derfor til dem, der ikke vil have en høj hæl. Kitten heels føles festlige uden at tilføje yderligere højde og er af samme grund perfekte til den høje brud. Hælene er også ideelle til dem, der ikke er vant til at gå i høje hæle til hverdag. Med et par kitten heels kan man være bryllupsfin, men samtidig danse til langt ud på de små timer. Ligesom den franske hæl passer kitten heels til de fleste kjolemodeller.

Stilethæl
Udseende: Lang, tynd hæl, der kan være op til 20 centimeter høj
Stiletter får brudens ben til at se længere ud og giver læggene en flot form. Desuden forbedres holdningen. De er det perfekte valg til en kort kjole, hvor bruden vil vise sine velformede ben, eller til en lavere brud, der ønsker at komme på højde med sin brudgom. Det er dog vigtigt, at du er vant til at gå i høje hæle, ellers ryger skoene af inden bryllupsmiddagen. Det er også vigtigt at tilpasse længden på kjolen til de høje hæle, så den ikke bliver for kort.

Overvejer du at vælge en stilethæl, så tænk på, hvordan der ser ud dér, hvor jeres bryllup skal holdes. Skal I gå på grusstier eller gifte jer udenfor på en græsplæne, kan det være, du skal genoverveje dit valg.

Flad hæl
Udseende: Helt flad hæl, ses ofte på ballerinasko og sandaler

Passer: Den helt flade hæl er relativt ny på bryllupsskoene, men stiger i popularitet. Mange af de sko, som de kommende brude bærer til hverdag, har i dag flade hæle, og de kan derfor være et godt alternativ til de brude, der vil have bekvemme bryllupssko. Er man ikke vant til høje hæle, kan det også føles vaklende og usikkert.

Skal brylluppet finde sted i en have, på en strand eller andet blødt underlag, er den flade hæl måske det eneste alternativ. Her er det vigtigt at tænke på kjolens længde, så den ikke bliver for lang.

Tips til bruden
Her får du nogle tips til valget af bryllupssko.
Tag gerne et par skiftesko med. Så kan fødderne få lidt afveksling i løbet af den lange dag. Alene tanken om, at man kan skifte sko, hvis man vil, kan lindre smerterne i ømme fødder.

• Bevæg dig. Så mindskes trykket på fodballerne.
• Jo mere dekoreret kjolen er nedadtil, jo færre dekorationer på brudeskoene – og vice versa.
• Vælg den rigtige højde på hælene. Hvis du ikke er vant til at gå i høje hæle, er det bedste at vælge den højde, du normalt bruger på festsko. Det bliver en lang dag og aften med masser af dans.
• Brug gerne indlæg i skoene og undgå, at fødderne ”glider rundt” i skoene, så du kan danse hele natten. Indlæg forhindrer desuden, at dine tæer glider over kanten på skoene (hvis du har åbne sko).
• Gå i dine bryllupssko derhjemme i en til to timer hver dag i cirka fem uger inden brylluppet. På den måde bløder du skoene op og får tid til at læge eventuelle vabler.
• Hvis du ikke er vant til høje hæle: Husk at sætte hælen ordentligt i og rul foden fremover for en mere jævn gang. Undgå at snuble over tæerne.