Du er, hvad du spiser og drikker

Det kan ikke kun ses på sidebenene, at du har en usund livsstil. Det kan også ses på din hud, dit hår og dine negle. Se her, hvordan du kommer til at stråle.

Tekst: Winnie Korse Foto: Shutterstock

I hygger jer. Måske også lidt for meget. Og for meget hygge betyder ofte for meget fedt, for meget sukker og for meget alkohol - og alt for lidt af alt dét, der får dit til at strutte, på den fede måde, altså.

De fleste planlægger bryllup i god tid – og det betyder, at der heldigvis også er god tid til at lægge kostvanerne om. 5+2 bør være mantraet, du bør holde dig til. 5 dage med sund, varieret kost. 2 dage med nogle af de ’syndige’ sager. Egentlig er det ikke så kompliceret, for dét, der f.eks. er godt for hud og hår, er generelt bare godt for DIG! Sådan gør du:

Flødekartofler er ikke en menneskeret
Skær fedtet væk! Ud med smør og fløde, og lad være med at erstatte det med erstatningsprodukter og light-fis. Skal I spise flødekartofler, så nyd dem hellere en sjælden gang med ægte fløde. Til gengæld kan du godt kigge efter mælkeprodukter som mælk, ost og yoghurt med lav fedtprocent. Det samme gælder hakket kød.

Alko-hold igen
Sundhedsstyrelsen anbefaler maksimalt syv genstande om ugen til kvinder, 14 til mænd. Og som det det lille ord ’maksimalt’ afslører, er det blot tale om en anbefaling, ingen siger man skal! Kig på jeres drikkevaner. Og husk, alkohol indeholder mange kalorier.

Vand er vigtigt. Drik 1,5 liter om dagen plus det, du sveder til f.eks. sport. Mangler din krop væske, tager den fra hudens depoter, så den kan opretholde livsvigtige funktioner. Det kan ses på din hud, der får en tør, ru overflade. Sodavand er et no go … sukker, you know. Kaffe og te er vanddrivende og gør det derfor ikke ud for en del af den samlede væskemængde.

Hud, hår og negle
Proteiner, vitaminer og masser af vand er vejen frem, ikke mindst til et sundt hår. Fede fisk som makrel, laks og sild indeholder rige mængder af Omega-3 fedtsyrer, B-vitaminer og jern og giver baghjul til tørt hår, der knækker!
Omega-3 er også godt for huden, fordi den gør funktionen af cellerne optimal. Spis i snit 25 g. laks om dagen.

Som tommelfingerregel indeholder mørkegrønne grøntsager som spinat (undgå den flødestuvede) og broccoli masser af jern, zink og vitaminer, og dine hårsække vil labbe det i sig. Byggesten for håret er også mineralet kalcium og bønner, der er smækfyldt med proteiner. Bønner kan derfor så glimrende erstatte kødet flere dage om ugen, det er ikke bare CO2-venligt, det er også meget billigere. Desuden indeholder bønner jern, zink og B-vitaminet Biotin.

Så er der nødderne, f.eks. hasselnøddekerner (ikke saltede peanuts …) med vigtige olier og sundt fedt. Og bær, der indeholder vigtige antioxidanter. Og spiser du ti mandler om dagen, får du de vigtige E-vitaminer, der beskytter cellemembranerne omkring hudcellerne mod beskadigelse fra frie radikaler – og som udsætter ældningstegn.I stedet for det fede hakkede kød bør I spise mere fedtfattigt fjerkræ, kylling og kalkun, der strutter af proteiner. Proteinerne er vigtige. Mangler de, kan dit hår (og dine negle) blive porøst.

’Ægge-shampoo’ var stort i 1970’erne, og der er noget om snakken, for æg er virkelig godt for håret. De indeholder biotin og går direkte i håret. Men æg er også godt for hud og negle, fordi biotin er vigtigt for dannelsen af kreatin, som findes i hver sin form i hår og hud.

Østers gør håret skinnende blankt og dine negle stærke pga. sit høje zink-indhold. Og fuldkorn har håret brug for, så det ikke fedter så hurtigt. Fødevarestyrelsen anbefaler desuden, at vi alle spiser 75 g. fuldkorn om dagen – fuldkorn findes bl.a. i hvede, durum, rug og havre.

Se, det var da ikke så svært, vel? Og så kommer du med garanti til at overstråle dem alle sammen.