Find drømmekjolen uden stress

At finde drømmekjolen er desværre ikke altid helt så let, som man skulle tro. Som brud har du mange forventninger til den perfekte kjole, og har du ikke forberedt dig, kan jagten på kjolen let ende som en stressende oplevelse. Få 10 gode råd til at finde din kjole uden at få grå hår.

Tekst: Ursula Østerberg  Foto: Shutterstock

Det er snart din store dag, som du har glædet dig længe til. En dag fyldt med kærlighed, venner og familie i smukke omgivelser og med personen, du elsker. Du vil stå i den perfekte brudekjole, som får gæsterne til at gispe af beundring.

Men inden da skal kjolen findes. Det virker umiddelbart tillokkende endelig at få muligheden for at prøve tusindvis af smukke kjoler, du ellers aldrig kommer i nærheden af, men faldgruberne er mange, og risikoen for frustration stor. Hvor utroligt det end lyder, ender mange kommende brude med at blive stressede og frustrerede, fordi de ikke har planlagt købet ordentligt.

Få 10 gode råd til at styre udenom de største faldgruber, når du skal købe brudekjole, så det bliver en spændende oplevelse uden stress.

1. Gå ikke for tidligt – eller for sent - i gang
Det bedste tidspunkt at gå på kjolejagt er 9-12 måneder før brylluppet. Skal du have specialdesignet din brudekjole, kan det tage helt op til 8 måneder at få den syet og tilrettet, og selvom det går hurtigere at købe en eksisterende model i en brudebutik, kan du også her risikere, at der er ventetid på at få din kjole tilrettet. Der er ingen grund til at tage chancen og håbe på det bedste. Venter du for længe med at kigge på kjoler, kan du ende med at blive stresset og købe en kjole, der ikke er den helt rigtige på grund af tidspres. Det er vigtigt, at du har god tid til at vælge den rette kjole.

Er det så bedre at gå endnu tidligere i gang i jagten på den rigtige brudekjole? Desværre ikke. Det er vigtigt at have styr på de øvrige bryllupsdetaljer, før kjolen købes.

Mange faktorer ved brylluppet påvirker nemlig valget af kjolen. En overdådig brudekjole med stort skørt og langt slæb vil være perfekt til en bryllupsfest på en herregård, men passer knap så godt til et uformelt bryllup i forsamlingshus. Skal der danses hele natten til jeres bryllupsfest, vil du blive ked af at have købt en stram brudekjole i havfruefacon.

Ved at købe din kjole alt for tidligt, risikerer du også at opdage, at den perfekte drømmekjole findes blandt næste sæsons modeller.

2. Køb ikke under pres
Køb aldrig en kjole første gang du prøver den, uanset hvor meget du bliver presset. Lige meget om du får at vide, at det er den sidste model tilbage i den størrelse, eller at der er særligt tilbud lige nu, skal du have is i maven. Det er ærgerligt at indse et par dage efter, at du hellere ville have haft en helt anden kjole.  Giv dig selv tid til mange prøvninger. De fleste brude skal i tre forskellige butikker og prøve sig frem, før de finder den helt rigtige kjole.

3. Find den rette kjole til din krop
Find ud af hvilken type kjole, der passer til lige præcis din figur, inden du tager ud i butikkerne. Der findes mange vejledninger om hvilke kjoler der passer til hvilke kropsforme, så tag ved lære af eksperterne og notér hvilke faconer, du skal undgå. En kjole kan være nok så smuk på bøjlen eller på en model i et blad, men den kommer først til sin fulde ret og komplimenterer bruden, når den sidder på den rette krop.

Klip billeder ud af kjoler, du har fundet i kataloger og magasiner og vis dem i brudebutikkerne. Det gør det let for ekspedienten at forstå, hvilken stil du er ude efter.

4. Kend dit budget
Kend dit budget inden du begynder at kigge. Der findes så mange fantastisk smukke brudekjoler at det er let lade sig forføre.  Det er nemt at glemme alt om fornuft og bare sprænge budgettet, når du står i den smukkeste drømmekjole til en pris langt over hvad du har råd til. Men husk, at der også skal være råd til at have gæster til brylluppet.  Så kend dit budget inden du går i gang og hold fast ved det.

5. Vælg dine rådgivere med omhu
Det er rart at høre andres meninger, men pas alligevel på. Det er ikke en god idé at slæbe alle dine veninder og kusiner med, når du skal prøve kjoler. Seks vidt forskellige meninger kan forvirre dig og gøre dig så usikker, at du ender med at vælge en kjole, der egentlig slet ikke er dig.  Tag højest to personer med dig. De fleste brude tager deres mor og søster eller måske bedste veninde med. Du har brug for ærlige meninger fra folk, som står dig nær, og ved hvilken type person, du er.

6. Prøv ikke for mange kjoler
De fleste brude prøver mellem fire og syv kjoler, før de beslutter sig. Prøv helst ikke mere end 10 forskellige kjoler, da det kan forvirre dig unødigt. Oplever du, at du prøver kjole efter kjole, er du måske slet ikke klar endnu til at vælge kjole. Måske er du ikke afklaret med hvilken type bryllup, du ønsker, eller ved hvilken facon, der passer dig bedst. Måske har du fundet kjolen, men føler dig bare ikke klar til at binde dig endnu. Når du finder den kjole, der føles rigtig, skal du købe den. Fortsætter du med at prøve kjoler i en uendelighed, vil du blive forvirret og frustreret.

7. Pas på prøvemodeller
Sidste års prøvemodeller kan nogle gange købes billigt. Det kan være et fantastisk godt kup, men undersøg kjolen grundigt inden du køber den. Nogle gange kan det blive dyrere at sætte den i stand, end det var at købe en helt ny kjole.

8. Stå ved din vægt
Planlægger du at tabe dig inden brylluppet? De fleste brude ønsker at tabe sig lidt inden brylluppet, men størstedelen når det ikke. Køb aldrig en brudekjole i håb om, at du vil nå at tabe dig inden brylluppet. Køb hellere en kjole, der sidder perfekt på dig i dag.  Skulle du nå tabe dig inden brylluppet, er det kun en bonus. Alle kjoler kan tilpasses, flertallet endda helt op til fire størrelser, uden at det går ud over kjolen. De fleste kjoler kan til gengæld kun udvides med én størrelse, så vær realistisk omkring din vægt og din slankekur.

9. Hold styr på kjolerne
Brug din telefon eller en gammeldags notesbog til at skrive alle detaljer ned om de kjoler, du har prøvet og kan lide. Notér designer/mærke, pris, butik og hvad du kunne lide ved kjolen. Hvis butikken tillader det, kan du også tage et billede af den. På den måde får du hurtigt et overskueligt overblik over, hvad der nogle gange kan føles som et uendeligt antal kjoler.  Jo mere organiseret, du er, jo lettere og sjovere bliver jagten på drømmekjolen.

10. Køb kjolen i butikken
Pas på med at købe din brudekjole online. Der kan være mange penge at spare ved at købe kjolen online, men det er alfa og omega, at kjolen passer dig, og det ved du først, når du har prøvet den på. Passer den ikke til dig, eller kan du ikke lide stoffet, kan du risikere at skulle bruge dobbelt så mange penge, fordi du er nødt til at købe en ny brudekjole igen. Købes kjolen oversøisk kan du også risikere, at den bliver forsinket under leveringen, eller måske slet ikke dukker op. Hvis du vil købe din brudekjole online, så vær omhyggelig og pas på.