Dresscode

Selvom det kan føles underligt om ikke at diktere, så i det mindste at guide gæsten til den rette påklædning til bryllupsfesten, så er det alligevel en kærkommen hjælp, som gæsten sætter stor pris på. For der er forskel på om brylluppet holdes som en reception, et havebryllup, strandbryllup, rådhusbryllup, kirkebryllup eller som en helt anden type bryllup. Endelig er dresscoden også afhængig af, hvornår på dagen brylluppet holdes.

Tekst: Tina Krarup  Foto: Shutterstock

”Det er sandelig et flot stykke konfektion, du der har på. Det er ikke til at drive op i byen længere”, lyder det anerkendende fra ekspedienten Niels Ingemann, der gennem 21 år har klædt både herrer og mænd på til bryllup i butikken Troelstrup i hjertet af det pulserende København. I prøverummet står en kommende gom, iklædt et gråt Segna jakkesæt med moderne striber, som kun rigtige kendere kender kvaliteten af. Valget er svært. Hvad skal det rette tilbehør være? Efter lang tids voteren falder valget på en silkevest i knækket hvid med tilhørende plastron og brystlommetørklæde. Et valg der udløser smil og godkendende nik fra både gom, kommende brud og ekspedient.

Og det kan det være svært at træffe det rette valg, hvad enten man er gæst ved et bryllup eller brud eller gom. Ud over, at man skal finde sin egen stil, skal denne også matche partnerens og de øvrige gæsters stil, og endelig skal også hele bryllupsarrangementet tages i ed. For det går ikke at være overdressed i forhold til brudeparret, der ubetinget skal være dagens og aftenens bedst klædte par.

Kjole og hvidt
Også kaldet White Tie, er det velkendte sort/hvide outfit med pingvinhale uden variant, som vi kender fra 50’ernes amerikanske dansefilm. Det betragtes som den fineste beklædning overhovedet, og kan endda kan tjene som beklædning, hvis ballet skal stå hos dronningen. Til udstyret hører også den specielle hvide kjoleskjorte og kjolevesten, som er kendetegnet ved ikke at have nogen ryg, og som derfor ikke egner sig til optræden uden jakken. Til sættet hører også en hvid butterfly. Vælger man kjole og hvidt kan sættet akkompagneres af en kvindelig ledsager iført lang robe, gerne i vinrøde eller grønne nuancer. Kjole og hvidt bruges altid til bryllupper, der foregår om aftenen.

Jaket
En stil som danskerne har taget til sig efter engelske traditioner, og som bruges til bryllupper midt på dagen. Jakken, der går i spids bagtil, kan være grå, med tilhørende grå vest (evt. i lysere nuance) og stribede busker. Den kan også godt være sort, som man ofte ser det med de britiske kongelige. Som prikken over i’et runder en høj hat looket af og kan eventuelt suppleres af hvide handsker og stok. Skal det være rigtig elegant, kan stokken have sølvgreb.

Smoking
En festlig beklædning, der for år tilbage nærmest var standardbeklædning til ethvert bryllup. I dag betragtes det, bakket op af gammel etikette og Emma Gad, nærmest som en dødssynd at bære smoking i kirken. Til gengæld kan smoking fint fungere ved et sent bryllup, hvor festen holdes efter kl. 18. Smokingen består af enten en sort eller hvid jakke, der i den klassiske udgave består af et sjal frem for revers. Vælger man en smoking med revers, fås den også med silkerevers. Er jakken hvid, vil et revers uden silke være at foretrække, da den hvide silke kan give en mindre pænt skær. Bukserne i smokingen er altid sorte med silkestriber, de såkaldte gallonner (silkestribe), der løber langs med benet. Smokingen fås enten med enkelt- eller dobbeltradet knaplukning og ledsages altid af sort butterfly.

Habit
Ønsker man større spillerum både med hensyn til farver og snit, end det der er muligt med de tre ovenstående, er habitten et godt valg. Her er der nemlig ingen normer, og det er tilladt at være mere dristig. Med habitten er det eksempelvis muligt at iklæde sig lysere sommerfarver og habitter med et længere snit i jakken. Moderne habitter i dag har også tit et andet revers og brystlomme end tidligere tiders forudsigelige snit.

Slips og tilbehør
Ikke en smoking uden den sorte sommerfugl, butterfly’en, der er aldeles uundværlig i den sorte smoking-uniform. Til gengæld er der mere frit spillerum, hvis man vælger en af de andre beklædninger. Her kan man vælge at krydre uniformen med enten en plastron - et kort, bredt slips, der er bundet ”på italiensk”, dvs. at slipset et færdigbundet og bare skal sættes på habitten ligesom butterfly’en på en smoking. Plastronen svarer til det man tidligere kaldte for en kravat. Er man til slips, må man til gengæld hanke op i sine knude-færdigheder fra spejdertiden, for her skal man selv binde. Til gengæld kan man vælge mellem enkel- eller dobbeltbundet slipseknude. Endelig er der mulighed for som rosinen i pølseenden, at runde hele looket af med et brystlommetørklæde, der næppe skal bruges til at tørre de rørte tårer i kirken, men mere tjener en visuel funktion.