Gaven til morgenen efter

Morgengaven

Traditionen tro giver brud og gom hinanden en morgengave efter brylluppet. Her får du historien bag morgengaven og gode bud på klassiske, populære og originale morgengaver til både ham og hende.

Tekst: Camilla Lærke Mors Storm | Foto: Adobestock.com

I dag er det almindeligt, at brud og gom giver hinanden en morgengave dagen efter brylluppet. Men sådan har det ikke altid været … Morgengaven som tradition opstod for mange hundrede år siden, og dengang var det kutyme, at brudgommen skulle give sin brud en gave af en vis værdi; ofte en større sum penge eller en procentdel af hans formue – i det tilfælde at hustruen forblev barnløs og derfor ikke juridisk kunne arve manden, hvis han skulle gå bort. Morgengaven havde altså en praktisk funktion og fungerede som en art forsikring, der skulle gøre bruden i stand til at klare sig økonomisk ved ægtemandens død.

Sidenhen har morgengaven udviklet sig til at være en noget mere romantisk kærlighedserklæring brud og gom imellem. Det mest almindelige er stadig, at gommen giver sin brud en gave, men det billede er ved at ændre sig; flere brude vælger også at vise deres kærlighed til manden ved at give en morgengave specielt udvalgt til ham. Og hvad giver man så ham og hende? Her følger nogle bud på klassiske, populære og vovede morgengaver til både ham og hende.

Morgengaven

Den klassiske

Til ham – Et ur: Et ur er den klassiske morgengave til gommen. Et ur er et personligt smykke, som gommen forhåbentlig skal gå med i mange år, så vælg det med omhu – og vælg en kvalitet, der holder.

Til hende – Et smykke eller et maleri: Smykker er klassiske morgengaver til bruden. En ring (hvis hun da stadig har plads på fingrene), øreringe eller en halskæde er de mest klassiske gaver og fås i alle prisklasser. Et personligt maleri eller et litografi af hendes yndlingskunstner kan også være en mulighed. Også her er der til alle budgetter; en kunstplakat kan fås fra et par hundrede kroner, mens et unikt maleri kan koste mange tusinde kroner.

Den populære

Til ham – Ferrarikørsel på bane: Mange mænd elsker kubik. Og ekstra kubik er ekstra godt. Så hvorfor ikke give din mand mulighed for at dyrke sin indre racerkører? I Skandinavien er der flere udbydere, der tilbyder private bilister enetimer og en enestående mulighed for at indfri en drengedrøm om høj fart, hjulspind og pumpende adrenalin. Hos Sports Car Rental i Danmark kan man sætte sig bag rattet i nogle af de mest berømte og æstetiske racerbiler på enten bane eller vej. Spørgsmålet er så blot, om manden foretrækker Ferrari, Audi, Lamborghini eller Porsche?

Til hende – En rejse: Til kvinden, der har alt, er en rejse den oplagte morgengave. Det kan være et krydstogt gennem Middelhavet for jer to sammen eller en venindetur til en af Europas storbyer. Måske er et spa- eller kroophold mere hende. Uanset hvad så kan den slags oplevelser fås i næsten alle prisklasser; fra to retter med billig overnatning på den lokale kro til den vildeste luksustur et eksotisk sted.

Den vovede

Til hende – En brovandring: Oplevelser er altid gode gaver. Og bridgewalking er ingen undtagelse. Hvis penge ikke er nogen hindring, kan en brovandring på Sydney Harbour Bridge i Australien give et adrenalinkick ud over det sædvanlige. På vandringen 134 meter over havets overflade er der udsigt til Jan Utzons fantastiske bygningsværk; Operahuset i Sydney, og hvis I skulle få lyst til at gentage jeres løfter, kan I faktisk vælge at afholde en bryllupsceremoni oppe på broen.

Men australierne er ikke de eneste, der tilbyder bridgewalking. Faktisk kan man – spændt fast med sikkerhedsudstyr og fulgt af en kyndig guide – vandre over den danske Lillebæltsbro og for en kort stund blive ét med fuglene over Lillebælt. Bridgewalking Lillebælt foregår i ca. 60 meters højde, og man kan mærke rystelserne fra togene og kørebanen, der er placeret et stykke under brovandringen. To timers himmel eller helvede afhængig af, hvor glad hun er for højder.

Til ham – Ballonflyvning: Bungeejump har i årevis været en populær morgengave til gommen. Men der findes faktisk en mulighed for, at I kan få en stor oplevelse sammen uden nødvendigvis at kaste jer ud fra et tårn i mange meters højde. Hvad med en tur i en varmluftsballon? Ballonflyvning er en behagelig måde at flyve på; der flyves altid i stille vejr, selv om det er vind og vejr, der bestemmer retning og tempo. Alle, der har prøvet at flyve i luftballon, vil sige, at det er en oplevelse, I sjældent vil glemme. Svævende over marker og søer med bittesmå huse og veje under jer vil en erfaren skipper flyve jer afsted højt oppe i luften. Brænderens hvæsen og fugle, der flyver forbi, vil være de eneste lyde, I møder.

Morgengaven

Læs mere

Castens – eventyrligt smukke smykker

Ønsker I jer håndlavede vielsesringe, som er lige så unikke som jer, kan I få dem designet hos den lille…

Klassiske ure til ham og hende

Et tidløst, klassisk ur er en perfekt gave til både kvinder og mænd. Her finder du nogle af vores favoritter!

Hold styr på tiden

At bære ur på bryllupsdagen er ikke kun et smukt stykke tilbehør, det betyder også, at du har styr på…

Pre-owned: Vintage urer

Et ur på håndleddet sikrer ikke kun, at du har styr på tiden, et smukt ur fortæller også, hvem du…

Gaven til morgenen efter

Historien bag morgengaven og gode bud på klassiske, populære og originale morgengaver til både ham og hende.

At bære ur på bryllupsdagen

At bære ur på bryllupsdagen er ikke kun et smukt stykke tilbehør, det betyder også, at du har styr på…

Perlernes ABC

I dette mini encyklopædi finder du al den fornødne viden om perler, så du ved mest muligt om dine perler…

Morgengaven – en smuk tradition

Morgengaven er en gammel tradition, som før i tiden havde stor betydning for bruden. I dag er det en smuk…

Nyeste posts

Udvalgte posts

Bryllupsgaver: Hvad skal I ønske jer?

Vi giver dig vores bedste tips til bryllupsgaver, I bliver tilfredse med.

Se mere

Bryllupsgavernes historie

Intet bryllup uden gaver! Traditionen med gaver går langt tilbage i tiden. Morgengave til bruden – og stadig oftere også…

Se mere

Gaven til morgenen efter

Historien bag morgengaven og gode bud på klassiske, populære og originale morgengaver til både ham og hende.

Se mere

Brudefølge

Både brudepiger og brudesvende engagerer sig og lægger (forhåbentlig) både tid og energi i at gøre jeres bryllup perfekt. Vis,…

Se mere

Morgengaven – en smuk tradition

Morgengaven er en gammel tradition, som før i tiden havde stor betydning for bruden. I dag er det en smuk…

Se mere