Den komplette guide til dig som toastmaster

Din bedste ven, søster/bror, kollega skal giftes, og du har fået til opgave at være toastmaster m/k. Det er en ærefuld opgave, som viser, at brudeparret stoler 100% på dig, og du er klar til at påtage dig ansvaret.

Tekst: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Mange stiller sig selv spørgsmålet, hvad en toastmaster m/k egentlig laver. Nogle tror fejlagtigt, at opgaven kun indebærer, at man skal sørge for, at gæsterne hele tiden har noget i glassene, og at der holdes en tale. Men tro om igen! En toastmaster m/k har den vigtigste rolle i en vellykket bryllupsfest, og i denne guide fortæller vi, hvad der forventes af dig, og hvordan du bliver den bedste toastmaster m/k, der nogensinde har været.

Det første, du skal gøre, er at få forudsætningerne. At spørge brudeparret, hvad de forventer af dig, vil eliminere risikoen for, at opgaver falder mellem to stole. Generelt er det den mandlige/kvindelige toastmasters opgave at skemalægge taler, indslag og sange i løbet af middagen – sådan at det ikke kolliderer med middagsserveringen. Der kan komme flere opgaver til som f.eks. at holde styr på ønskelisten, hvilke gæster der har svaret ’ja tak’ til invitationen og så videre. Sørg for at få at vide præcis, hvad det er, der ligger på dit bord, så ingen bliver skuffede. Det er en god ide at holde et møde med brudeparret og gå igennem bryllupsdagen sådan helt kronologisk. På den måde får I afklaret eventuelle spørgsmål allerede fra starten

Eksempler på spørgsmål, der er gode at stille brudeparret tidligt i planlægningen:

 • Hvem sender en mail ud til alle gæsterne om, at de skal anmelde taler og sørge for, at alle får toastmasterens kontaktoplysninger?
 • Har du ansvaret for noget bestemt under vielsen? Såsom at hjælpe folk fra punkt A til B? At få folk til at sætte sig? Uddeling af ris/sæbebobler/blomsterblade eller hvad, der nu skal kastes over parret.
 • Forventes du at holde en velkomsttale med information om, hvor toiletterne er, at gæstebogen skal signeres etc.?
 • Hvilken stemning foretrækker brudeparret under middagen? Festlig, sjov, romantisk eller højtidelig?
 • Vil brudeparret synes om traditionelle bryllupslege, eller får brudeparret nærmest angst af sætningen ’Næste indslag er en sko-leg’?
 • Hvor lang tid må en tale vare? Skriv dette i den mail, der bliver sendt ud, så folk når at få informationen, INDEN de skriver deres livsmemoirer. Tre minutter er oftest det, man orker ved den slags begivenheder – sjove indslag og film kan tage noget længere tid.
 • Er der nogen, som overhovedet ikke bør holde tale? Eller nogen, som brudeparret virkelig gerne vil have, griber mikrofonen?
 • Hvilken teknik skal der til for at afvikle brylluppet? Og hvem har ansvaret for, at den skal installeres og testes inden middagen? Det kan være en god ting at have styr på, så man ikke står med fem videoer og et billedgalleri og indser, at man ikke har nogen projektor.
 • Hvad er mail og telefonnummer på den, der har ansvaret for køkkenpersonalet? I får brug for at koordinere og synkronisere jeres planer. Det kan også være nyttigt med kontaktoplysninger på bryllupsfotografen, eftersom fotograferingen også skal koordineres med dagens/aftenens øvrige indslag.
 • Hvornår er dit arbejde udført? Efter sidste tale, efter middagen? Eller når du dejser om af udmattelse kl. 03.00?
 • Hvilke tre ting er de vigtigste for brudeparret i løbet af aftenen? Sørg for, at disse prioriteres (efter bedste evne).

Talen

Du får med garanti travlt med at tjekke op på dem, der skal holde en tale, og minde dem om, at de skal indlevere talen i god tid. Men din indsats er det hele værd. Du vil få styr på, at alle, som du har skrevet op til at tale, faktisk har noget at fremføre, så der ikke bliver en pinagtig stilhed under brylluppet. Din opgave er også at prioritere rækkefølgen af talerne. Her er det normalt, at man lader brudens og brudgommens forældre tale først og derefter blander man venner og søskende. Det er en god ide at blande de traditionelle taler med sjov, sang og film, sådan at der kommer et godt miks af indslag.

Et andet godt råd er, at du selv skriver en præsentation til hver taler. En sjov måde at præsentere taleren på er at bede denne sende sin favoritsang til dig. Når så taleren skal præsenteres, spilles der 30 sekunder af vedkommendes favoritsang – højt ud af højttalerne - når vedkommende træder op på scenen for at tale.

På bryllupsdagen – udførslen

Når der mingles, for eksempel når brudeparret er på vej til fotografering, præsenterer du dig for gæsterne og giver den nødvendige information; toiletterne finder I her, pakkerne lægger I her, og skod venligst ikke på græsset – vi vil helst ikke have, at stedet brænder ned etc. Det er også en god ide at lægge to længere pauser ind under middagen for ikke at få trafik til toilettet non-stop. Bed gæsterne om så vidt muligt at lægge deres toiletbesøg i pauserne.

Når brudeparret ankommer, plejer de selv gerne at ville holde brudeskålen/velkomsttalen, og efter at man har drukket bobler og ønsket brudeparret tillykke, er det blevet tid til middagen. Husk på, at du som toastmaster m/k bør begrænse dit alkoholindtag, til din opgave er fuldført.

Under middagen er det vigtigt at koordinere med køkkenet – det er en god ide at gøre det før hver ret, som skal serveres, for at se, om tidsplanen holder. Allerede nu er det en god ide at flagge, at din tidsplan formentlig ikke kommer til at holde, uanset hvor dygtig du er til at planlægge. Læg gerne fem minutter til hvert punkt på tidsplanen, for ALT tager længere tid end planlagt. Hvis en taler beder om tre minutter, bør du afsætte syv, fordi det tager tid at præsentere, give mikrofonen videre/gå op på scenen, lade bifaldet ebbe ud osv. Det kan være godt at have med i beregningen.

Under brylluppet er det også en god ide at have med i beregningen, at alt naturligvis ikke kommer til at gå som planlagt. Måske går strømmene, en gæst bliver måske dårlig, eller en stormvind blæser måske teltet halvt omkuld. Dette er ting, der kan ødelægge tidsplanen – men ro på, den eneste, der kender de eksakte tidspunkter i tidsplanen er dig. Så husk; løs alle opgaver med et smil. Intet brudepar eller nogen gæst bryder sig om, at der opstår en hysterisk eller stresset stemning. Selv om detaljerne er vigtige, er det helheden, der tæller, og alle vil gerne have et bryllup, hvor alle er glade.

LES MER:

Offline vielse, online bryllupsfest

At benytte sociale medier på den rette måde kan virkelig have stor, positiv indflydelse på brylluppet.

Mond of Copenhagen

Brudgommens tjekliste

Det er altid en god idé at vide, hvad der – traditionelt set – er på gommens huskeliste.

Manerer & Etikette

Manerer & Etikette for bryllupsgæsten

Hvad gælder egentligt for dig som gæst? Hvad er ”do’s and don’ts”? -Vi har svarerne her!

Sådan undgår du at blive en “bridezilla”

Al planlægning og koordinering før ens store dag kan skabe en del stress, og risikoen for at blive en overkontrollerende…

Efter brylluppet

Den ultimative checkliste EFTER brylluppet

Mange brudepar glemmer at der også er vigtige opgaver efter brylluppet. Her har vi lavet en checkliste for at gøre…

drømmebryllup midt i ugen

Drømmebryllup midt i ugen

Med tusindvis af bryllupper udskudt til i år, er der mange lørdage fremover der nu vil blive fuldbookede. Vi har…

Tidsplan på bryllupsdagen

Tidsplan på bryllupsdagen

Tænker I, at I bare tager bryllupsdagen som den kommer, uden nogen fastlagte tidspunkter? Så kan I godt tro om!…

bryllupsbue

Bryllupsbue

Vil du have et unikt og personligt bryllup? Bliv mand og kone under en smuk og romantisk bryllupsbue. Se billeder…