Morgengaven – en smuk tradition

Morgengaven er en gammel tradition, som før i tiden havde stor betydning for bruden. I dag er det en smuk gave, I giver til hinanden – en kærlighedsgave.

Tekst: Jeanette Henriksson  Foto: Anna Storm

Morgengaven er en gave, som I giver til hinanden morgenen efter brylluppet. En smuk gestus og en ekstra kærlighedserklæring. En tak til hinanden over, at den anden vil dele livet med lige netop DIG. Jovist, er det smukt, men hvad skal I give hinanden?

Bryllupsmagasinet har svaret, men først lidt information om, hvorfor vi giver hinanden morgengaver.

En gammel tradition
Vi skruer tiden tilbage til 1600-tallet. Selv om traditionen med morgengaven er ældre end det, starter vi der. Dengang var en morgengave noget helt andet, end det er i dag. Når man blev gift i 1600-tallet, blev hustruen ikke automatisk mandens arving, hvis der skulle ske ham noget. Nej, blev hun enke, så var hun alene. Derfor gav manden sin hustru en morgengave, som ofte bestod af en hytte og noget jord. På den måde kunne hustruen føle sig tryg og vide, at uanset hvad der skete med hendes mand, så skulle hun og deres børn nok have tag over hovedet – og et lille stykke land at dyrke det allermest nødvendige på. Dengang blev hustruer og børn ikke automatisk arvinger, det var i stedet mandens forældre, der arvede ham.

Morgengaven var en lille forsikring til bruden, en måde for hende at klare sig økonomisk. Men det var ikke kun det. Morgengaven var også mandens måde at takke bruden for hendes mødom. Det er derfra, ordet morgengave stammer, eftersom den altid blev givet til bruden morgenen efter brylluppet.

Mere som i vore dage
Senere – i 1700-tallet – ændrede morgengaven sig mere til det, den er i dag. Det mest normale var at give et halssmykke i gave i form af en medaljon, der kunne åbnes. I den skulle der gerne sidde et billede af manden eller en lok fra mandens hår. Først var det et håndmalet billede af manden, der prydede medaljonernes inderside, men senere blev disse erstattet af fotografier. Det blev anset for at være en meget romantisk gave, præcis som i dag. Gennem medaljonen kunne bruden bære rundt på en del af sin elskede og tage ham med, hvor hun end gik hen …

Siden da har morgengaven oftest været et smykke, gerne et halssmykke. Nu om stunder er det fortsat et smykke, der oftest bliver givet i morgengave til bruden. Det kan være en halskæde, ørehængere, armbånd eller lignende. Gerne med en diamant eller en anden mere farverig ædelsten. Smukke, ægte perler er også noget, som ofte gemmer sig i morgengavens indpakkede æsker. Smykker er altså stadig den mest traditionelle gave, som hun får af ham, og det er også smukt med en eksklusiv og traditionel morgengave, der består. Men det er ikke kun smykker, brudene får. Nogle mænd giver også gerne en oplevelse i gave. Oftest i form af en skøn rejse eller et romantisk og afslappende spa-ophold.

’Giv gerne din elskede det, hun godt kan lide. Tænk over, hvilke smykker hun godt kan lide. Hvilke farver hun synes om og så videre. Hvorfor ikke give hende, ja jer begge for den sags skyld, et skønt ophold på et romantisk sted, og når I er fremme, så vær lidt traditionel og giv hende et smukt smykke.’

Til ham
Som brud/nygift hustru er det også en smuk gestus at give sin mand en morgengave. Hvorfor skal han ikke også belønnes med en smuk kærlighedsgave? Det kan være et flot smykke, en hyggelig overraskelse i form af en oplevelse eller - som sagt – hvorfor ikke begge dele? Den mest normale morgengave til gommen er et smykke, oftest i form af en halskæde, et par personlige manchetknapper, et armbånd, en slipsenål eller lignende. Tænk på, hvad han godt kan lide og føler sig godt tilpas med. Det bliver mere og mere almindeligt med smykker til mænd, og det burde ikke være svært at finde et, som er hans stil, og som han kommer til at bære.

Klassiske gaver: Kan være en smuk halskæde til hende og et par flotte manchetknapper til ham.

Ønskegaver: Giv din partner noget, som vedkommende har gået og ønsket sig længe. Det kan være alt fra et par designersko til koncertbilletter eller det nyeste album fra hans/hendes favoritband/-sanger.

Personlige gaver: Design et smykke til din elskede, et som betyder noget for ham/hende. En gave, som kan bæres hver dag, hele livet.

Oplevelsesgaver: Giv din partner en skøn oplevelse i form af et spa-ophold. Eller en mere fartfyldt oplevelse i form af en tur i gokart, formel 1, faldskærmsudspring – eller hvorfor ikke en tempofyldt tur på en travhest? Overvej, hvad din partner godt kan lide. Tag udgangspunkt i ham/hende – ikke i dig selv, eller hvad du har lyst til!