Klassisk diamant eller en himmelblå safir?

Safir

Diamanten har længe været den mest foretrukne ædelsten i vielsesringen. Og vi forstår godt hvorfor, hvem vil ikke gerne gå rundt med en diamant omkring ringfingeren? Ædelsten har dog fået lidt konkurrence de seneste par år af farvede sten. Men hvad skal man egentlig vælge?

Tekst: Anna Storm | Foto: Adobestock.com

Vi mennesker har i årtusinder smykket os med ædle sten, men hvad er en ædelsten egentlig? En ædelsten er en sten af et smukt, farverigt og ’gennemsigtigt’ materiale med stor hårdhed. Nogle ædelsten er mere almindelige end andre, og der findes også nogle, som er meget sjældne. Ædelsten består ikke alene af mineraler, men der findes også ædelsten, der udspringer fra plante- og dyreriget, som for eksempel rav og perler. Slebne ædelsten kalder vi ofte for juveler.

En ædelsten bruges ikke som smykke i sin naturlige form, men først efter at stenen er blevet slebet og har fået sin glans. Slibningen giver ædelstenen en anden farve og gennemsigtighed, som er så speciel og vigtig for, at ædelstenen fremtræder meget flottere. Det er ædelstenens art, der afgør, hvilken slibning der passer bedst, og det er først og fremmest hårdheden, man tager hensyn til. Hårdheden spiller en afgørende rolle for hvilket smykke, ædelstenen skal sidde i. En ædelsten i en halskæde kræver for eksempel ikke lige så stor hårdhed som en ædelsten i en vielsesring. Hvis du vil have en ring, som skal benyttes i det daglige, skal du vælge en meget hård ædelsten. Diamanten er den ædelsten, som har den største hårdhed, og det kan måske være en af forklaringerne på, hvorfor den er så populær i lige netop vielsesringe?

Nogle af de mest almindeligt forekommende ædelsten i vielsesringene

Diamanten har en hårdhed på 10 og er den hårdeste af alle ædelsten. Den har også en virkelig god lysgengivelse, hvilket sammen med en korrekt slibning giver diamanten dens karakteristiske glimt. Farvegradueringen af en diamant dækker faktisk over manglen af farve. Med andre ord; en diamant, der indeholder ingen eller meget lidt farve, får en højere kvalitetsgradering end diamanter med synlig farve. Når man taler om farve i en diamant, er det på en skala fra farveløs/hvid til gul, men den kan også skifte mod brun eller grå. En helt klar diamant har betegnelsen ’River’ og er den mest eftertragtede.

Der findes diamanter, som har andre, naturlige farvetoner end hvid, f.eks. rosa, blå, grønne og røde diamanter. Disse diamanter kaldes ’Fancy’ og er yderst sjældne og oftest meget dyre.

Rubinen er en eftertragtet ædelsten med høj hårdhed (9) og en karakteristisk rød farve. Farveskalaen strækker sig fra rød til brun, og stenen er blevet mere populær i vielsesringene, først og fremmest i klassiske vintage-modeller som f.eks. en carmose-ring. Desværre er det i dag svært at finde rubiner, som ikke er behandlede. Varmebehandling er en metode, som ofte anvendes, og som er accepteret, men desværre findes der mange falske rubiner fyldt med glas på markedet. Rådfør dig altid med din guldsmed for at sikre, at du får en ægte rubin.

Safirens historie strækker sig cirka 2800 år tilbage i tiden, da man i det gamle Persien troede, at jorden hvilede på en gigantisk safir. Safirens farve reflekteredes i himlen, og man mente, at safiren var årsagen til himlens farve. I dag, når vi hører ordet safir, forbinder vi det oftest med blå sten. Faktum er dog, at safirer findes i næsten alle farver. Den kornblomstblå safir er en dyrebar og sjælden safir. Safiren har ligesom rubinen god holdbarhed (hårdhed 9) og er derfor velegnet til at have i ringe, som skal bæres til dagligt.

Smaragden har siden Kleopatras tid været en ædelsten, der er blevet prist højt for sin grønne farve og sjældenhed. Smaragden har en ret høj hårdhed (7,5-8), men den har ofte små sprækker, der gør den skør. Hvis du vælger en smaragd som ædelsten i vielsesringen, så rådfør dig med guldsmeden om, hvilken slibning der kan give stenen maksimal glans og holdbarhed.

Turmalinen er en ædelsten, der findes i mange forskellige nuancer. Den kan efterligne stort set alle ædelsten i farve; fra farveløs til helt sort og alle farver derimellem. Flerfarvede turmaliner forekommer også. Navnet stammer fra det singalesiske tura mali, der betyder mangefarvede sten. Turmaliner som smykkesten er ofte ubehandlede, nogle gange opvarmede, og i sjældne tilfælde er de blevet olieret eller bestrålet. Turmalinen er en robust sten, der tåler slitage godt og derfor egner sig godt som smykkesten (hårdhed 7-7,5).

Rav kaldes ofte for Nordens guld og er blevet anvendt til smykker i flere tusind år. Ravsten er forstenet harpiks, som er blevet hærdet over millioner af år og er blevet hårdt. For at blive kategoriseret som rav skal stenen være mere end 20 millioner år gammel. Ravets hårdhedsgrad er relativt lav, mellem 2 og 3, og det kan let bearbejdes. Hvis du ønsker dig en vielsesring med rav, så rådfør dig med din guldsmed. Den lave hårdhedsgrad kan gøre stenen mindre egnet til netop ringe, der bliver brugt dagligt og udsættes for megen slitage.

Læs mere

Smykkerne i Bridgerton-succesen

Smykkerne i denne populære serie er en fin blanding af præcis historie og moderne fortolkninger.

Bryllupssmykker fra Sif Jakobs Jewellery

På jagt efter det perfekte bryllupssmykke? Uanset om du er bruden eller brudgommen, som vil give bruden en gave, er…

Marry & Me – kærlighedens guldsmedje

Hos ”Marry & Me” er køb af smykker en ekstraordinær oplevelse, og de erfarne medarbejdere giver kunderne førsteklasses rådgivning.

Smykker, der får bruden til at stråle på hendes store dag

Mens kjolen måske er i fokus, bør du ikke undervurdere kraften i de rigtige smykker som vil fuldende dit look.

Vielsesringe – Symbolet på jeres kærlighed

Som kommende brudepar er der mange ting, der skal ordnes inden den store dag. En vigtig beslutninger er, hvordan jeres…

Vil du gifte dig med mig? 23 forskellige måder at fri

Er du en af dem, der ikke har stillet det store spørgsmål endnu? Her giver vi dig nogle ideer til…

VI ELSKER AT BRUGE TID PÅ JER

Hos Hartmann’s har vi gennem to årtier handlet med udsøgte smykker i højeste kvalitet, og vores udvalg af vielsesringe er…

Castens – eventyrligt smukke smykker

Ønsker I jer håndlavede vielsesringe, som er lige så unikke som jer, kan I få dem designet hos den lille…

Pas på din ring!

Vielsesringen og forlovelsesringen er ringe, du vil bære hver dag resten af dit liv. Her er vores tips for at…

Diamantjagten

Diamantjagten er en konkurrence, Bryllupsmagasinet laver i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste guldsmede, og den giver DIG mulighed for…

QUIZ: Hvilken slags forlovelsesring er din stil?

Hvilken forlovelsesring passer til dig og din personlighed? Denne quiz giver dig (måske) svaret!

Klassiske ure til ham og hende

Et tidløst, klassisk ur er en perfekt gave til både kvinder og mænd. Her finder du nogle af vores favoritter!

Fascinerende vielsesringe fra Saint Maurice

Se de smukke vielsesringe fra Saint Maurice - lidenskabeligt udformet til en fremtid fyldt med kærlighed.

Nyt Diamond Studio åbner i København

Hartmann’s lancerer nyt ”salonkoncept” med inspiration fra New York, Paris og London.

Tag vare på dine smykker

De fineste juveler er værd at give lidt ekstra kærlighed. Læs her, hvordan du plejer dine smykker og får dem…

Forlovelsesringe, der gør hende til din for altid

Overvejer du at fri til dit livs kærlighed? Med disse forlovelsesringe vil din elskede have stjerner i øjnene og vil…

Vielsesringe håndlavet til jer

Jan Jørgensen Smykker i Blokhus er specialister i håndlavet vielsesringe og har formentlig Danmarks største udvalg af netop vielsesringe.

Når guld også er kærlighed

I mere end 25 år har Milas Jewellery designet og smedet vielsesringe, på vores værksted midt i København.

Forlovelsesringen og vielsesringen

Forud for det store valg har mange mennesker spørgsmål om ringene. Her du får svarene på de oftest stillede spørgsmål!

Hold styr på tiden

At bære ur på bryllupsdagen er ikke kun et smukt stykke tilbehør, det betyder også, at du har styr på…

Diamanten; symbol for evig kærlighed

Diamantringen er en populær forlovelsesring verden over. Hvor dannes en diamant, hvad afgør prisen og hvilken slibning skal man vælge?

Personlige smykker på bryllupsdagen

Ud over at bære vielsesring på bryllupsdagen, er det også fint med smukke smykker, der pryder hals, håndled og ører.…

Pre-owned: Vintage urer

Et ur på håndleddet sikrer ikke kun, at du har styr på tiden, et smukt ur fortæller også, hvem du…

Sådan beskytter du din ring

Hvis din ring skal holde sig glinsende og fin, så er det vigtigt at beskytte og tage hånd om den.…

Lad vielsesringen vise dine farver

Vov pelsen og vælg farvede ædelsten i din vielsesring, så ringen afspejler din unikke personlighed. Diamanterne funkler i al deres…

Hvilken type ring skal du have?

Vielsesringen kommer i mange forskellige former, farver og sten, og er det ultimative symbol på deres kærlighed til hinanden.

Alt du har brug for at vide om forlovelsesringe til mænd

Flere og flere producenter, har taget fat på den kommende efterspørgsel - mænd, der ønsker en forlovelsesring.

Hvad betyder stenen?

Der er mange forskellige sten på ringe rundt om i verden. Hvad betyder de forskellige farver og sten? Vi giver…

Hvorfor den glatte ring altid vil være en vinder

En klassisk, glat vielsesring er lige så meget et symbol på bryllup, som diamantringene er. Disse ringe symboliserer ægteskab såvel…

Tidløse perler

Tidløse perler er både klassisk, elegant og smukt på én og samme tid. Det går aldrig af mode at bære…

Sådan rengør du din diamantring

Regelmæssig rengøring derhjemme holder din ring skinnende ren mellem de gange, du sender den til professionel rengøring.

Bliv inspireret af disse graveringstips!

At få sin vielsesring graveret med en skjult besked, er den ultimative måde at gøre din allerede unikke ring personlig…

Alt om vielsesringe

Alt, du behøver at vide om vielsesringe! Har du nogensinde ligget søvnløs over forskellige ædelsten og slibninger? Bare rolig, vi…

Put a ring on it

Er en forlovelse og et frieri det samme? Vi besvarer nogle vigtige spørgsmål om forlovelse, frieri, vielse og ringe.

Klassisk diamant eller blå safir?

Diamanten i vielsesringen men har fået lidt konkurrence de seneste par år af farvede sten. Hvad skal man egentlig vælge?

Hvilken ring skal jeg vælge?

Vi har bedt en ekspert besvare de mest typiske spørgsmål, man som kommende brud tumler med, når man skal vælge…

Vinderen af ​​Diamantjagten!

Vi havde fornøjelsen af at kontakte en glad vinder af dette års Diamantjagt!

Vinderen af diamantjagten 2021!

Nu er vinderen af vores populære konkurrence kåret! Diamantjagten er en konkurrence i samarbejde med Danmarks fornemmeste guldsmede.

Mere af det hele på Klarlund Expo 2021!

Efter et års pause på grund af pandemien kunne Nordens største ur- og smykkemesse i sidste weekend atter slå dørene…

Design din drømmering

Vi har talt med to guldsmede, der designer forlovelses- og bryllupsringe i tæt samarbejde med parrene.

Gaven til morgenen efter

Historien bag morgengaven og gode bud på klassiske, populære og originale morgengaver til både ham og hende.

Breuning – Uendelig kærlighed

Den nye Breuning-kollektion “Infini” understreger den uendelige kærlighed.

Tips ved valget af ringe

Inden valget af ringe, kan du finde information på nettet og i magasiner om metaller og ædelsten, men det rækker…

Vinderen af diamantjagten 2020!

Nu er vinderen af vores populære konkurrence Diamantjagten kåret!

At bære ur på bryllupsdagen

At bære ur på bryllupsdagen er ikke kun et smukt stykke tilbehør, det betyder også, at du har styr på…

Sådan får du den ring, du drømmer om

Begynd allerede nu at overveje hvilken type ring, hvilke ædelsten og hvilken slibning, der tiltaler dig. Er du usikker? På…

Sådan beskytter du din ring!

Vi ved, det lyder frygteligt svært at tænke på administrative ting som forsikring, når du planlægger bryllup eller præcis er…

Skab din egen vielsesring

Hvordan en vielsesring skal se ud, er der ikke nogen retningslinjer omkring. Det er op til den enkeltes smag og…

Smyk dig endnu smukkere!

Du har fundet drømmekjolen til dit bryllup. Hvilke smykker skal du vælge? Hvilke får dig til at skinne og gæsterne til…

Min drømmering

Det ultimative symbol på, at du siger ja til et andet menneske, er vielsesringen. Men hvordan skal den se ud?…

Guide til den perfekte vielsesring

At vælge en vielsesring handler ikke blot om at vælge et smukt smykke. Ringene er et symbol på jeres kærlighed…

Perlernes ABC

I dette mini encyklopædi finder du al den fornødne viden om perler, så du ved mest muligt om dine perler…

Husk at gå med museskridt til alteret

Der var amoriner i luften, da over 100 forelskede par i alle aldersgrupper torsdag aften var samlet for at blive…

Morgengaven – en smuk tradition

Morgengaven er en gammel tradition, som før i tiden havde stor betydning for bruden. I dag er det en smuk…

Vindere af tidligere Diamantjagt!

Diamantjagten er en konkurrence Bryllupsmagasinet laver i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste guldsmede. Her præsenterer vi vindere av Diamantjagten…

Nyeste posts

Udvalgte posts

Vil du gifte dig med mig? 23 forskellige måder at fri

Er du en af dem, der ikke har stillet det store spørgsmål endnu? Her giver vi dig nogle ideer til…

Se mere

QUIZ: Hvilken slags forlovelsesring er din stil?

Hvilken forlovelsesring passer til dig og din personlighed? Denne quiz giver dig (måske) svaret!

Se mere

Fascinerende vielsesringe fra Saint Maurice

Se de smukke vielsesringe fra Saint Maurice - lidenskabeligt udformet til en fremtid fyldt med kærlighed.

Se mere

Forlovelsesringe, der gør hende til din for altid

Overvejer du at fri til dit livs kærlighed? Med disse forlovelsesringe vil din elskede have stjerner i øjnene og vil…

Se mere

Når guld også er kærlighed

I mere end 25 år har Milas Jewellery designet og smedet vielsesringe, på vores værksted midt i København.

Se mere

Alt om vielsesringe

Alt, du behøver at vide om vielsesringe! Har du nogensinde ligget søvnløs over forskellige ædelsten og slibninger? Bare rolig, vi…

Se mere

Klassisk diamant eller blå safir?

Diamanten i vielsesringen men har fået lidt konkurrence de seneste par år af farvede sten. Hvad skal man egentlig vælge?

Se mere

Breuning – Uendelig kærlighed

Den nye Breuning-kollektion “Infini” understreger den uendelige kærlighed.

Se mere

Tips ved valget af ringe

Inden valget af ringe, kan du finde information på nettet og i magasiner om metaller og ædelsten, men det rækker…

Se mere

Min drømmering

Det ultimative symbol på, at du siger ja til et andet menneske, er vielsesringen. Men hvordan skal den se ud?…

Se mere