Alt, du behøver at vide om vielsesringe

vielsesringe i guld

Har du nogensinde funderet over, hvordan din vielsesring skal se ud, og ligget søvnløs over forskellige ædelsten og slibninger? Bare rolig – i denne artikel giver vi dig al den information, du har brug for.

Tekst: Anna Storm | Foto: Adobestock.com

Alt om vielsesringe

Der er ringen regler for, hvordan en vielsesring skal se ud. Det er op til hver enkelt persons smag. Moden omkring vielsesringe ændrer sig dog hele tiden, og du har altid valget mellem at vælge et nyt eller et tidløst design.

Din drømmering

Overvej hvordan lige netop din drømmering skal se ud, og hvordan den passer til din personlighed. Vil du have en ring med mange ædelsten eller en glat variant? Vil du have en stor solitaire-ring eller en klassisk alliance-ring? Spørgsmålene er mange, eftersom der findes mange fantastiske modeller for vielsesringe i forskellige materialer og udformninger at vælge imellem.

Har du allerede nu en ide om, hvordan din drømmering skal se ud? Så tag din drøm og din viden med til en guldsmed, som hjælper dig med at gøre din drøm til virkelighed. Dagens guldsmede er ekstremt professionelle i deres arbejde, og med deres erfaring og dygtighed skaber de præcis den ring, du længe har fantaseret om.

Ædelsten

En ædelsten er en sten i et smukt, farverigt, hårdt og gennemsigtigt materiale. En ædelsten benyttes ofte ikke som smykke i sin naturlige form, men først efter at stenen er blevet slebet og har fået glans. Der findes en række slibninger at vælge imellem, og vi giver en oversigt over nogle af dem længere nede i denne artikel. Slibningen giver ædelstenen en anden farve og gennemsigtighed, som er så nødvendig for, at ædelstenen fremtræder smukkere. Det er ædelstenens art, der afgør hvilken slibning, der passer bedst, og det er først og fremmest hårdheden, man tager hensyn til. Hvis du vil have en ring, som skal benyttes til dagligt, så skal du vælge en ædelsten med høj hårdhed. Nogle populære ædelsten er:

  • Diamanten
  • Rubinen
  • Safiren
  • Smaragden
  • Turmalinen
Diamant - vielsesringe

Den uovervindelige diamant

En diamant er virkelig en gave fra moder jord – diamanter dannes af krystalliseret kul langt under jordens overflade og vindes efterfølgende op til jordens overflade. Ordet diamant stammer fra det græske ord adamas, som betyder uovervindelig. Diamanten er en ædelsten og er blandt det hårdeste materiale, der findes i naturen. En usleben diamant kaldes for en rådiamant. Der findes forskellige farveskalaer på diamanter (fra rosa og gul til næsten helt gennemsigtig), hvor den reneste form af diamanten betegnes med bogstavet ’R’ (River). Diamanter deles også ind i forskellige klarhedsgrader, hvor den fineste grad hedder ’FL’ (Flawless). Diamanten vurderes efter fire egenskaber, også kendt som diamantens 4C; Carat (vægt), Clarity (renhed), Color (farve) og Cut (slibning).

Slibninger

Den mest almindelige slibning af diamanten er brillantslibningen, hvilket giver diamanten en fantastisk lysgengivelse. Her får du nogle af de forskellige slibninger:

Brillantslibning, giver diamanten en fantastisk lysgengivelse.

Prinsesseslibning, firkantet og almindelig. Er meget effektfuld i visse former for indfatninger, god lysgengivelse.

Smaragdslibning, sjælden, har lidt dårligere lysgengivelse end slebne diamanter generelt.

Cushionslibning, pudeformet med ret god lysgengivelse.

Hjerteslibning, kommer til sin ret i store sten, kan have en god lysgengivelse, hvis den slibes godt.

Marquiseslibningen, kaldes også navetteslibning, aflang i formen, passer også fint sammen med andre sten.

Flandersslibning, er en slibeform, der giver en virkelig god lysgengivelse. Slibningen er svær at udføre, men giver et fantastisk skin og glans.

Baguetteslibning, har en mindre god lysgengivelse, og anvendes ofte som ’sidesten’.

vielsesringe i guld

Valg af metal

Når det kommer til metaller, findes der forskellige slags at vælge imellem. Hvidt, gult og rødt guld er populært og almindeligt forekommende. Her er en kort beskrivelse af de mest almindelige metaller:

Hvidt guld, hvide metaller giver en flot baggrund til diamanter.

Gult guld, traditionelt set det mest almindelige metal til vielsesringen.

Rødt guld, romantisk, traditionelt og fremtrædende.

Platin, populært på grund af sit hvide udseende, slidstærkt.

Palladium, slidstærkt metal, der er godt til at modstå ridser og misfarvninger.

Fatninger

Fatninger er en fællesbetegnelse for indfatninger af sten i ringe, og her beskriver vi kort nogle af dem: (kørn betyder, at metallet bukkes ind over kanten på diamanterne).

Fadenfatning – Stenene sidder tæt på række, nedsunkne og indfattede af kørn. Denne indfatning er almindeligt forekommende i allianceringe og er praktisk, eftersom den ikke ’hakker’ i trøjer eller andre materialer.

Stjernefatning – Stenen fæstnes med fire grabber i en stjerne, som er skåret ud i ringen.

Carréfatning – Firkantede fatninger, hvor stenene fæstnes med kørn. Fungerer på nogenlunde samme måde som fadenfatningen, men her udgøres ringen kun af en enkelt sten.

Kanalfatning – Stenen indfattes mellem to broer af metallet. Fatningen kan bestå af flere sten og broer i forskellige former.

Grabbe/klo – Her fæstnes stenene i fire klør/grabber, der sidder hævet over ringen. Almindeligt forekommende på enkeltstensringe eller ringe med tre sten.

Valg af design

Når det kommer til selve udformningen af ringen, er der flere muligheder at vælge imellem. Her lister vi nogle af de mest almindeligt forekommende:

Alliancering – en alliancering er normalt indfattet med diamanter omkring hele ringen, men kommer også i halvalliance, kvartalliance og af og til i andre kombinationer.

Glatte ringe – Disse anvendes ofte som forlovelsesringe og bliver suppleret med en vielsesring af alliance- eller enkeltstensformat.

Solitaire-ring – En solitaire-ring er en ring med en fremtrædende sten, og det er i dag en meget klassisk og populær ring, som findes i de fleste prisklasser. Det, der styrer prisen, er oftest størrelsen på diamanten/ædelstenen.

Sidestensring – For nogle rækker det ikke med en stor diamant i en solitairering, for dem er sidestensringen et perfekt valg. Man kombinerer en klassisk enkeltstensring med en alliancering og får på den måde ekstra meget bling uden at være for vovet.

Rosetring – Denne type ring forbindes oftest med vintage og består i de fleste tilfælde af en større sten (det kan blandt andet være rubin, safir eller diamant) omgivet af små brillanter.

Haloring – Haloringen er en ringmodel, der stammer fra 1920’erne og ses en del gange i f.eks. filmen The Great Gatsby, der udspiller sig præcis på det tidspunkt. Ringen har fået sit navn på grund af halo’en/kransen, der sidder rundt om hoveddiamanten, altså en cirkel af mindre diamanter til at fremhæve hoveddiamanten samt at få ringene til at glimte utrolig meget. Ringene passer virkelig godt til den elegante kvinde, der kan lide det mest eksklusive, der findes, og som kan lide at vise både sig selv og sine smykker frem. Kendisser som f.eks. Jessica Alba og Gwyneth Paltrow er begge set med denne type ring.

Flerstensring – Præcis som navnet antyder, er der her tale om en ring med flere større sten. Nogle forveksler denne model med allianceringe, men forskellen er, at en flerstensring normalt har maksimalt ni sten, der sidder er indfattet af klør, mens en alliancering normalt har flere sten, samt at de er pavé- eller kanalindfattede.

Skab din egen vielsesring

En dygtig guldsmed kan hjælpe jer med at skabe jeres egne unikke vielsesringe. For at finde den rette ring, der passer til jeres liv og til jeres fingre, er et besøg hos guldsmeden et must. Der kan I prøve forskellige typer ringe og selv se, hvordan de ser ud, når de sidder på jeres fingre. Lad jer inspirere af guldsmedens engagement og drag nytte af den viden, som han eller hun besidder. Der er ofte mulighed for at designe en helt unik vielsesring, og så har I mulighed for at – i samråd med guldsmeden – at vælge metal, ædelsten og slibning. En vielsesring kommer I forhåbentlig til at bære hele livet, så vælg en ring med hjertet.

Få hjælp af eksperterne og book tid til en konsultation.

Diamant - vielsesringe - fatning

Læs mere

Vielses- og forlovelsesringe

Vi har talt med eksperten Nuran Kumasci om guld, diamanter og trends inden for vielses- og forlovelsesringe.

Når guld også er kærlighed

I mere end 25 år har Milas Jewellery designet og smedet vielsesringe, på vores værksted midt i København.

Smykkerne i Bridgerton

Smykkerne i Bridgerton fortsætter med at imponere med sine smukke smykker og kjoler i det tidlige 1800-tals London.

Castens – eventyrligt smukke smykker

Ønsker I jer håndlavede vielsesringe, som er lige så unikke som jer, kan I få dem designet hos den lille…

Bryllupssmykker fra Sif Jakobs Jewellery

På jagt efter det perfekte bryllupssmykke? Uanset om du er bruden eller brudgommen, som vil give bruden en gave, er…

Marry & Me – kærlighedens guldsmedje

Hos ”Marry & Me” er køb af smykker en ekstraordinær oplevelse, og de erfarne medarbejdere giver kunderne førsteklasses rådgivning.

Smykker, der får bruden til at stråle på hendes store dag

Mens kjolen måske er i fokus, bør du ikke undervurdere kraften i de rigtige smykker som vil fuldende dit look.

Vielsesringe – Symbolet på jeres kærlighed

Som kommende brudepar er der mange ting, der skal ordnes inden den store dag. En vigtig beslutninger er, hvordan jeres…

Vil du gifte dig med mig? 23 forskellige måder at fri

Er du en af dem, der ikke har stillet det store spørgsmål endnu? Her giver vi dig nogle ideer til…

VI ELSKER AT BRUGE TID PÅ JER

Hos Hartmann’s har vi gennem to årtier handlet med udsøgte smykker i højeste kvalitet, og vores udvalg af vielsesringe er…

Pas på din ring!

Vielsesringen og forlovelsesringen er ringe, du vil bære hver dag resten af dit liv. Her er vores tips for at…

Diamantjagten

Diamantjagten er en konkurrence, Bryllupsmagasinet laver i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste guldsmede, og den giver DIG mulighed for…

QUIZ: Hvilken slags forlovelsesring er din stil?

Hvilken forlovelsesring passer til dig og din personlighed? Denne quiz giver dig (måske) svaret!

Klassiske ure til ham og hende

Et tidløst, klassisk ur er en perfekt gave til både kvinder og mænd. Her finder du nogle af vores favoritter!

Fascinerende vielsesringe fra Saint Maurice

Se de smukke vielsesringe fra Saint Maurice - lidenskabeligt udformet til en fremtid fyldt med kærlighed.

Nyt Diamond Studio åbner i København

Hartmann’s lancerer nyt ”salonkoncept” med inspiration fra New York, Paris og London.

Tag vare på dine smykker

De fineste juveler er værd at give lidt ekstra kærlighed. Læs her, hvordan du plejer dine smykker og får dem…

Forlovelsesringe, der gør hende til din for altid

Overvejer du at fri til dit livs kærlighed? Med disse forlovelsesringe vil din elskede have stjerner i øjnene og vil…

Forlovelsesringen og vielsesringen

Forud for det store valg har mange mennesker spørgsmål om ringene. Her du får svarene på de oftest stillede spørgsmål!

Hold styr på tiden

At bære ur på bryllupsdagen er ikke kun et smukt stykke tilbehør, det betyder også, at du har styr på…

Diamanten; symbol for evig kærlighed

Diamantringen er en populær forlovelsesring verden over. Hvor dannes en diamant, hvad afgør prisen og hvilken slibning skal man vælge?

Personlige smykker på bryllupsdagen

Ud over at bære vielsesring på bryllupsdagen, er det også fint med smukke smykker, der pryder hals, håndled og ører.…

Pre-owned: Vintage urer

Et ur på håndleddet sikrer ikke kun, at du har styr på tiden, et smukt ur fortæller også, hvem du…

Sådan beskytter du din ring

Hvis din ring skal holde sig glinsende og fin, så er det vigtigt at beskytte og tage hånd om den.…

Lad vielsesringen vise dine farver

Vov pelsen og vælg farvede ædelsten i din vielsesring, så ringen afspejler din unikke personlighed. Diamanterne funkler i al deres…

Hvilken type ring skal du have?

Vielsesringen kommer i mange forskellige former, farver og sten, og er det ultimative symbol på deres kærlighed til hinanden.

Alt du har brug for at vide om forlovelsesringe til mænd

Flere og flere producenter, har taget fat på den kommende efterspørgsel - mænd, der ønsker en forlovelsesring.

Hvad betyder stenen?

Der er mange forskellige sten på ringe rundt om i verden. Hvad betyder de forskellige farver og sten? Vi giver…

Hvorfor den glatte ring altid vil være en vinder

En klassisk, glat vielsesring er lige så meget et symbol på bryllup, som diamantringene er. Disse ringe symboliserer ægteskab såvel…

Tidløse perler

Tidløse perler er både klassisk, elegant og smukt på én og samme tid. Det går aldrig af mode at bære…

Sådan rengør du din diamantring

Regelmæssig rengøring derhjemme holder din ring skinnende ren mellem de gange, du sender den til professionel rengøring.

Bliv inspireret af disse graveringstips!

At få sin vielsesring graveret med en skjult besked, er den ultimative måde at gøre din allerede unikke ring personlig…

Alt om vielsesringe

Alt, du behøver at vide om vielsesringe! Har du nogensinde ligget søvnløs over forskellige ædelsten og slibninger? Bare rolig, vi…

Put a ring on it

Er en forlovelse og et frieri det samme? Vi besvarer nogle vigtige spørgsmål om forlovelse, frieri, vielse og ringe.

Klassisk diamant eller blå safir?

Diamanten i vielsesringen men har fået lidt konkurrence de seneste par år af farvede sten. Hvad skal man egentlig vælge?

Hvilken ring skal jeg vælge?

Vi har bedt en ekspert besvare de mest typiske spørgsmål, man som kommende brud tumler med, når man skal vælge…

Vinderen af ​​Diamantjagten!

Vi havde fornøjelsen af at kontakte en glad vinder af dette års Diamantjagt!

Vinderen af diamantjagten 2021!

Nu er vinderen af vores populære konkurrence kåret! Diamantjagten er en konkurrence i samarbejde med Danmarks fornemmeste guldsmede.

Mere af det hele på Klarlund Expo 2021!

Efter et års pause på grund af pandemien kunne Nordens største ur- og smykkemesse i sidste weekend atter slå dørene…

Design din drømmering

Vi har talt med to guldsmede, der designer forlovelses- og bryllupsringe i tæt samarbejde med parrene.

Gaven til morgenen efter

Historien bag morgengaven og gode bud på klassiske, populære og originale morgengaver til både ham og hende.

Breuning – Uendelig kærlighed

Den nye Breuning-kollektion “Infini” understreger den uendelige kærlighed.

Tips ved valget af ringe

Inden valget af ringe, kan du finde information på nettet og i magasiner om metaller og ædelsten, men det rækker…

Vinderen af diamantjagten 2020!

Nu er vinderen af vores populære konkurrence Diamantjagten kåret!

At bære ur på bryllupsdagen

At bære ur på bryllupsdagen er ikke kun et smukt stykke tilbehør, det betyder også, at du har styr på…

Sådan får du den ring, du drømmer om

Begynd allerede nu at overveje hvilken type ring, hvilke ædelsten og hvilken slibning, der tiltaler dig. Er du usikker? På…

Sådan beskytter du din ring!

Vi ved, det lyder frygteligt svært at tænke på administrative ting som forsikring, når du planlægger bryllup eller præcis er…

Skab din egen vielsesring

Hvordan en vielsesring skal se ud, er der ikke nogen retningslinjer omkring. Det er op til den enkeltes smag og…

Smyk dig endnu smukkere!

Du har fundet drømmekjolen til dit bryllup. Hvilke smykker skal du vælge? Hvilke får dig til at skinne og gæsterne til…

Min drømmering

Det ultimative symbol på, at du siger ja til et andet menneske, er vielsesringen. Men hvordan skal den se ud?…

Guide til den perfekte vielsesring

At vælge en vielsesring handler ikke blot om at vælge et smukt smykke. Ringene er et symbol på jeres kærlighed…

Perlernes ABC

I dette mini encyklopædi finder du al den fornødne viden om perler, så du ved mest muligt om dine perler…

Husk at gå med museskridt til alteret

Der var amoriner i luften, da over 100 forelskede par i alle aldersgrupper torsdag aften var samlet for at blive…

Morgengaven – en smuk tradition

Morgengaven er en gammel tradition, som før i tiden havde stor betydning for bruden. I dag er det en smuk…

Vindere af tidligere Diamantjagt!

Diamantjagten er en konkurrence Bryllupsmagasinet laver i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste guldsmede. Her præsenterer vi vindere av Diamantjagten…

Nyeste posts

Udvalgte posts

Når guld også er kærlighed

I mere end 25 år har Milas Jewellery designet og smedet vielsesringe, på vores værksted midt i København.

Se mere

Vil du gifte dig med mig? 23 forskellige måder at fri

Er du en af dem, der ikke har stillet det store spørgsmål endnu? Her giver vi dig nogle ideer til…

Se mere

QUIZ: Hvilken slags forlovelsesring er din stil?

Hvilken forlovelsesring passer til dig og din personlighed? Denne quiz giver dig (måske) svaret!

Se mere

Fascinerende vielsesringe fra Saint Maurice

Se de smukke vielsesringe fra Saint Maurice - lidenskabeligt udformet til en fremtid fyldt med kærlighed.

Se mere

Forlovelsesringe, der gør hende til din for altid

Overvejer du at fri til dit livs kærlighed? Med disse forlovelsesringe vil din elskede have stjerner i øjnene og vil…

Se mere

Alt om vielsesringe

Alt, du behøver at vide om vielsesringe! Har du nogensinde ligget søvnløs over forskellige ædelsten og slibninger? Bare rolig, vi…

Se mere

Klassisk diamant eller blå safir?

Diamanten i vielsesringen men har fået lidt konkurrence de seneste par år af farvede sten. Hvad skal man egentlig vælge?

Se mere

Breuning – Uendelig kærlighed

Den nye Breuning-kollektion “Infini” understreger den uendelige kærlighed.

Se mere

Tips ved valget af ringe

Inden valget af ringe, kan du finde information på nettet og i magasiner om metaller og ædelsten, men det rækker…

Se mere

Min drømmering

Det ultimative symbol på, at du siger ja til et andet menneske, er vielsesringen. Men hvordan skal den se ud?…

Se mere