Det perfekte bryllupsbillede

Et bryllup er et minde for livet. Noget, som I kommer til at mindes med glæde og varme. Men det kan ske, at nogle detaljer ryger ud i glemselen med tiden. For at forevige alle de spektakulære oplevelser og ting på bryllupsdagen får I brug for en professional og dygtig bryllupsfotograf. En fotograf, som gennem linsen, foreviger jeres specielle dag, og som sørger for, at I får de bryllupsbilleder, I har drømt om.

Tekst: Anna Storm  Foto: Shutterstock

Det at vælge bryllupsfotograf handler om meget mere end blot at vælge et smukt billede. Først og fremmest handler valget af bryllupsfotograf om personlig kemi. I skal finde en fotograf, som forstår jeres ønsker, hvilken type billeder, I er ude efter, og en person, som I kan samarbejde med og føle jer trygge ved. En dygtig fotograf fokuserer ikke kun på resultatet, men også på mødet med brudeparret og det at være en del af deres fantastiske dag. Det betaler sig i længden at vælge en professionel bryllupsfotograf, og vi giver jer her nogle tips til, hvad I skal være opmærksomme på, når I vælger.

Jagten
At være ude i god tid er virkelig afgørende for, om I kan få fat i en dygtig fotograf – mange fotografer bliver booket måneder i forvejen. Planlægger I at blive gift hen ad foråret/sommeren er det en gode ide allerede i planlægningsfasen at kigge efter en fotograf. Højsæsonen for bryllupper ligger i maj til september, og mange fotografer bookes lang tid i forvejen. Vælger I et bryllup i vinterhalvåret, er der større chance for at finde ledige fotografer – men husk også her at være ude i god tid.

Mange fotografer har i dag hjemmesider, hvor de har publiceret et udvalg af deres billeder. På den måde kan du som besøgende hurtigt få et overblik over, hvilken stil fotografen har, og om han/hun har det, I søger. De fleste fotografer sætter et personligt aftryk på deres billeder; det kan være romantiske billeder i modlys, fotografering i reportagestil eller modefotografier, der minder om dem, man ser i bladene. Beslut jer for, hvilken stil I vil have på bryllupsbillederne, og vælg en fotograf derefter. En fotograf er god til den stil, som han/hun udøver ofte, og derfor er det fint at have dette som udgangspunkt – også selv om mange fotografer er gode til at lave billeder i forskellige stilarter.

Når I leder efter en bryllupsfotograf, er det vigtigt at huske på, hvad der er vigtigt for jer. Hvilken stil vil I have? Ønsker I kun portrætfotos eller forevigelse af hele dagen? Hvilken slags billeder ønsker I? Humoristiske, traditionelle eller eventyrlige? Når I efterfølgende har bestemt jer og fundet en fotograf, som synes at passe til jeres ønsker, er det tid til at booke tid til en samtale.

Konsultationen
Det er næsten obligatorisk nu om stunder at booke et møde med fotografen nogle uger inden brylluppet. Under dette møde finder I ud af, om den personlige kemi er tilstede, om I taler samme sprog og forstår hinanden. Det er også under denne konsultation, at alle praktiske detaljer gennemgås. Skal fotografen være med hele dagen eller blot nogle timer inden/efter vielsen? Det er vigtigt for fotografen at vide, om billederne skal tages inden døre eller udenfor – så han/hun kan medbringe det rette udstyr. Skal billederne tages udenfor, er det godt at have en plan B i tilfælde af, at vejret ikke arter sig.

Under mødet bliver I også enige om, hvilken stil billederne skal have. Hvem der skal være med på billederne, og hvordan fotografen får lov at bevæge sig og agere. Hvis fotograferingen også finder sted under vielsen, ser en del brudepar gerne, at fotografen er så diskret som muligt. Andre derimod vil have nærbilleder og har intet imod, at fotografen bevæger sig frit omkring og får billeder fra alle vinkler – også selv om det kan være på bekostning af diskretionen.

Når mødet er slut, skal I gerne have lagt en plan og fundet afklaring og svar på alle jeres spørgsmål. I skal føle jer trygge og føle, at fotografen vil levere det, I ønsker og er blevet enige om.

Fotograferingen
Jeres specielle dag er endelig oprunden, og det er nu, den skal foreviges gennem bryllupsbillederne. Uanset om I har valgt fotografering hele dagen eller kun portrætfotos inden/efter vielsen, er det vigtigt, at I føler jer trygge og godt tilpas i situationen. I skal kunne stole på, at bryllupsfotografen gør det, som han/hun er bedst til, så I kan slappe af og nyde dagen. En af fordelene ved at ansætte en professionel bryllupsfotograf er jo netop det – at I kan føle jer trygge. Personen er der for at gøre et godt stykke arbejde, ikke for at nyde jeres bryllupsfest. Og under arbejdet gør fotografen det, I ønsker og er blevet enige om.

Vælger I, at fotografen skal følge jer hele dagen, får I efterfølgende mulighed for at se en masse, som I ikke selv lagde mærke til under brylluppet. En tårevædet forælder, søskendes vilde dans inden bryllupskagen skæres eller en nyforelsket fætter, der holder i hånd med hans kommende forlovede. En dygtig fotograf fanger de små øjeblikke under brylluppet og er med til at lægge nye brikker til puslespillet og helhedsindtrykket for jeres fantastiske dag.

Mere end blot kameraudstyr
En professionel fotograf er meget mere end blot kameraudstyr. I dag er teknikken og priserne på kameraer så tilgængelig, at også privatpersoner har råd til at købe virkelig godt fotoudstyr. Og i disse tider er det nemt at tro, at enhver med et godt digitalkamera kan fotografere et bryllup. Men en dygtig fotograf har mange års erfaring, teknisk viden og visuelt flair – det kræver mere end blot at trykke på en knap at tage et godt billede.

En dygtig fotograf har lært at fotografere efter lysforholdene og kan fotografere i både lyse og mørke miljøer. Mange heldagsbryllupper indebærer nemlig både fotografering i sollys og fotografering langt ud på aftenen, hvor mørket har lagt sig, og man befinder sig udenfor med dunkel belysning. Det kræver såvel erfaring, udstyr og øvelse at fotografere under forskellige lysforhold.

Professionelle fotografer er også gode til at komponere billederne, de har erfaring med, hvordan man bedst tager et billede. Mange fotografer arbejder traditionelt, mens andre eksperimenterer mere med vinkler og dybde – uanset hvilke bliver billederne gode. Investerer I i en bryllupsfotograf, kan I også regne med, at personen er engageret i jer under hele fotograferingen. Fotografen er opmærksom og fanger alle små detaljer, fokus er hele tiden på, at I skal være tilfredse med slutresultatet.

En dedikeret fotograf har ofte også tanker om og ideer til fotograferingen. Det er vigtigt, at I diskuterer dette inden og bliver enige, hvis I vil gøre noget andet. Dette kan for eksempel betyde, at I har andre sko med til fotograferingen, at der er rekvisitter til stede eller andre ting, der gør billederne optimale.

- En professionel fotograf sørger for, at I får det, I ønsker
- Han/hun er engageret i opgaven og har hele tiden jer i fokus
- En professionel fotograf fanger de specielle øjeblikke
- Kundskab, erfaring og engagement er kodeordene for en professionel fotograf
- Der indgår ofte 10 redigerede billeder i prisen – ud over råmaterialet. Redigerede billeder er færdigbehandlede og kan forstørres og indrammes

- Vælg en fotograf, hvis stil på billederne stemmer med jeres ønsker
- Bestem jer for, om I vil have en heldagsfotografering/portrætfotografering og diskutér oplæg og priser ud fra det
- Når I skal fotograferes, så husk kun at have dem, der skal med på billederne omkring jer. Det kan gøre jer nervøse og forstyrre fotograferingen at have f.eks. en slægtning eller en ven til at stå og kigge på
- Husk på, det er en investering i fremtidige minder at investere i en professionel fotograf