Mandens bryllupstøj før og nu

Tekst: Jeanette Henriksson

I 1700- og 1800-tallet var tøjet virkelig vigtigt for mænd. Efter det kom der en periode, hvor mørke habitter og kjole og hvidt dominerede ved bryllupper. I den seneste tid er der sket noget, mandens tøj er begyndt at få en mere betydningsfuld plads ved brylluppet.

I 1700- og 1800-tallet var mandens tøj vigtigt, og det hændte endda, at gommen fik lov at låne præstens kappe at gifte sig i. Hatten var en anden vigtig beklædningsdel dengang. Hatten gjorde manden, kan man sige, og ved bryllupper skulle den gerne være dekoreret ekstra flot med bånd og sløjfer i forskellige farver. Hatten fik næsten al opmærksomheden, og af og til blev den hængt op, så bryllupsgæsterne kunne beskue og beundre den.

Dengang var der også tradition for, at bruden skulle sy brudgommens skjorte. Den tradition er afgået ved døden for længst, og det er formentlig heldigt for de fleste brudepar. Der findes jo professionelle, der gør den slags meget bedre. Det seneste århundrede har mændenes beklædning været forholdsvis uforandret. Kjole og hvidt, smoking eller habit har været det mest almindelige. Således også i dag. Det, man derimod kan se, er, at brudgommene vover mere, de søger mere variation og vælger gerne vovede farver og mønstre. Mænd vil også have det lille ekstra på deres bryllupsdag. Og hvorfor ikke?

Find inspiration og få hjælp
Op til 1990’erne var brudgommenes foretrukne antræk kjole og hvidt. Den så nogenlunde ud, som den gør i dag. I dag er kjole og hvidt ofte mere moderne i snittet og med en slank silhuet for at passe til moden. Sort har længe været farven, med undtagelse af de glade 80’erne, hvor pastelfarver som lyseblå og lyserød var meget populære. Hvid smoking forekommer også, men ikke så ofte. I dag findes der mange alternativer. Både når det gælder modeller, farver og mønstre.

Der har i lang tid været masser af valgmuligheder, når det gælder brudens kjole, men nu tager mændene ’revanche’, og der stilles langt flere krav til mænds fest- og bryllupstøj. Dette har de store leverandører og designere noteret sig, og vi ser nu mange nye og spændende varianter på de store bryllupsmesser. Har du som brudgom brug for at finde inspiration, er det bare at bladre i det nyeste nummer af Bryllupsmagasinet. Vi er glade for at følge tidens trends og tilbyde vores læsere lækkerier til øjnene og en mulighed for at finde netop deres bryllups-outfit. De fleste velassorterede brudebutikker har fantastiske sæt til brudgommen, og et besøg i en butik er et must. Personalet kan guide jer og hjælpe jer med at finde det rette.

Hvad er hvad, og hvad er du?
Smoking:
Har egentlig aldrig været en tradition ved bryllupper i Danmark, men er i dag helt acceptabelt at bære, når du siger ja til din elskede. Der var en tid, hvor det ikke var i kortene, at brudgommen skulle bære smoking i kirken, men den tid er forbi. Til smokingjakken bærer herrerne en smokingskjorte, en butterfly og et skærf. Nu om stunder findes der mange skønne varianter af både smokingjakker, skærf, butterfly og veste. Så det er i den grad muligt at skabe et personligt look.

Habit:
Det er meget normalt i Danmark, at gommen vælger en habit til brylluppet. Habitten kan være brun eller grå, men sort er fortsat det mest almindelige. Til habitten kan mændene bære vest og måske en plastron, der matcher vesten. Det er flottest, hvis vest og plastron er lysere end habitten. Kontrasten gør hele sættet livligere, og det vidner om en positiv og lys begivenhed, som et bryllup jo er. Vælger du habit, skal du bære en habitskjorte eller kjole og hvidt-skjorte og glatte, sorte sko. Men lige præcis det med sko er jo en smagssag. Vil du gerne have anderledes sko på, er det helt op til dig.

Jaket:
Kan være et godt alternativ til kjole og hvidt, og skal ifølge traditionen bæres ved formiddagsbryllupper. Det er en regel, som der slækkes meget på, det er naturligvis muligt at bære jaket til et eftermiddagsbryllup. Til jaketten skal du bære smokingskjorte, vest, plastron og gerne gråstribede bukser. Dine fødder skal prydes af sorte laksko.

Diplomatjakke:
Er en længere jakke, som herrerne bærer smokingskjorte til. Den kan variere meget, og her kan du som brudgom virkelig vise din personlighed. Der findes masser af forskellige mønstre og farver, når det kommer til veste, plastroner og lommetørklæder, der hører diplomatjakken til. Et lommetørklæde er et must, og det skal matche vest og plastron. Dette sæt er et populært valg, fordi der findes så mange forskellige farver og mønstre. Der er virkelig gode muligheder for at finde det look, der er lige dig.

Det er vigtigt, at du og din kommende hustru matcher hinanden, at I harmonerer. Men vær ikke bange for at vælge noget, I godt kan lide. Og tænk på, at du som brudgom er halvdelen af brudeparret, så dine klæder er lige så vigtige som brudens.