Gommens bryllups-leksikon

I bryllupsplanlægningen er det ofte bruden, der har bukserne på og viser vejen. Som kommende brudgom kan det virke både voldsomt og overvældende at træde ind i et nyt og fremmed univers af ukendte traditioner og ord.

Tekst: Maiken Skeem
Foto: MAN:RACORN - shutterstock.com

Hvad er en plastron, en morgengave, en corsage…og hvad er en brudeterne? Har man først besluttet sig for at gifte sig med sin prinsesse, og skal det være på helt traditionel vis, så skal man være forberedt på, at man snart efter, at man har friet bliver oversvømmet af en sand tsunami af ord, som man ikke forstår. Et bryllup handler først og fremmest om to mennesker og deres kærlighed – men skal det være et bryllup med alt, hvad dertil hører, så kræver planlægningen at man også som gom sætter sig ind i en masse nye ord og gamle traditioner.

Tungen lige i munden
Mie Münster-Swendsen er bryllupsplanlægger og driver virksomheden The Main Event. Hvert år hjælper hun brudepar med at planlægge deres bryllup og hun møder flere gomme, som virker både overvældede og overraskede over, hvor mange ting, der egentlig kræves, at man holder styr på i optakten til et bryllup.
”Deres indgangsvinkel er som oftest: ”Hvor svært kan det være?” Men de finder hurtigt ud af, at de er nødt til at holde tungen lige i munden for at følge med bruden, som ofte balancerer sikkert og på forkant igennem hele bryllupsplanlægningen,” fortæller Mie Münster-Swendsen.

På sikker grund
Som bryllupsplanlægger er en af Mie Münster-Swendsens funktioner i forhold til brudeparret og måske i særligt i forhold til gommen netop at vejlede og klæde ham på til at have styr på situationen og føle sig på sikker grund i det fremmede univers af ord og traditioner. Nedenfor giver Mie Münster-Swendsen et bud på nogle af de ord, som kan virke mest fremmede og uigennemskuelige for en vordende gom.

Bryllups-ordbogen:

Gommens tøj:
Jaket: Er det samme som en morning-suit. Et sæt tøj, som ligner kjole og hvidt, men med grå, nålestribede bukser.

Kravat: Tørklæde til gommen, som er bundet på en særlig, lidt tilfældig måde. Bæres inden i vesten og er bredere og kortere end et almindeligt slips.

Plastron: En form for slips, som ikke er bundet færdigt. Det minder en smule om den form for slips dressurryttere bruger. Det holdes fast af en nål.

Skærf: Når gommen bærer en smoking, kan han have et tilhørende skærf. En form for bælte, som er syet i lag. Det er bredt på forsiden og hægtet på bagsiden.

Kjolesæt: Det samme som ”kjole og hvidt”. Et pingvin-sæt bestående af sort jakke med hale, hvid vest, hvid butterfly, hvid skjorte og dertil hørende laksko.

Festhabit: Et jakkesæt eller en habit i blankere stof end en vanlig habit. Ofte er der vævet en silketråd i. Snittet er typisk det samme som jakkesættet, men jakken kan være længere og festhabitten bruges med en vest.

Brystbuket: En knaphulsblomst, som ofte afspejler brudebukettens blomster. Man bruger ikke det klassiske tørklæde i brystlommen samtidigt med brystbuketten. Brystbuketten sættes fast på reversen med en knappenål.

Aggersvold - fest - stakladen

Et minde for livet på Aggersvold Gods

Tag med til Aggersvold Gods, hvor bryllupsfesten foregår i en staklade, og få gode råd til alt det, I skal…

Isabel & Bårds Bryllup, foto: Kathlyn Johnes

Vores bryllup: Isabell & Bård

Brudeparret, som begge er arkitekter, valgte et meget unikt sted til både ceremonien og festen.