Når mandligt og kvindeligt skal blive ét

De fleste kender nok bogen eller udtrykket ’Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus’. Men er vi virkelig så forskellige? Og hvordan skal vi mødes for at få et godt ægteskab?

Tekst: Jeanette Henriksson  Foto: Adobestock

Spørger man 100 par om det største problem i deres forhold er svaret ’kommunikation’. Hvor mange gange har I ikke troet, at I havde forskellige hensigter, men i virkeligheden har villet det samme? Hvor mange gange har en af jer ikke gået og troet noget, som har vist sig at være helt forkert? Ingen kan læse jeres tanker, ikke en gang den som står tættest på. Så I må tale med hinanden. Men det er ikke nok med det. I må tale sammen, så I forstår hinanden. Kommunikation er ikke det letteste, men det er et must, hvis ægteskabet skal holde.

Tag tyren ved hornene

Kommunikation handler ikke kun om at tale sammen. Det er mindst lige så vigtigt at I virkelig lytter til hinanden, uden at afbryde eller manipulere. Det handler også om at sige sandheden, uden at fordreje den eller skjule noget. I skal stå ved det I synes og det I ønsker, men samtidig være i stand til at indgå kompromisser til glæde for begge parter. En gang imellem bliver diskussionerne trættende og kan gøre ondt. Og her gælder det som om ikke at stikke af. Det ubehagelige må ikke tage over. Få tingene redt ud i stedet for at gå og gemme på dem. Til sidst kan de nemlig fylde så meget at de ikke kan redes ud. Når I har talt ud om tingene, så kom videre og undgå at lande samme sted og i de samme diskussioner om og om igen.

Mandligt kvindeligt

Forskellige sprog

Hvordan kommunikerer mænd og kvinder? Hvad skiller dem – og hvordan kan de mødes og forstå hinanden? Stil spørgsmål. Spørg hvad den anden mener til du forstår. I kommunikation findes der altid en modtager og en giver. De to kan have helt forskellige opfattelser af det, der blev sagt og hørt.

Sproget er en meget vigtig del af kommunikationen i et forhold. Sproget afspejler virkeligheden og bestemmer hvordan vi ser verden. Man hvad giver forskellene? Køn? Gener? Kultur? Flere forskere har skrevet om emnet, bl.a. den amerikanske professor Deborah Tannen, der i ’That’s Not What I Meant’ skriver om, at det er igennem vores sociale kultur, vi lærer os det kvindelige og mandlige. Vi opfostres ganske enkelt til at udtrykke os forskelligt, hvilket man jo så kan synes ikke er videre gennemtænkt…

Kvinders kommunikation er mere socialt indrettet end mænds. Piger lærer ofte at tale før drenge, de formulerer ofte det de synes bedre og har ofte et større ordforråd – hvilket er en fordel i en diskussion. Heldigvis er, ifølge mange forskere, endda bedre til at lytte og skabe sociale kontakter. Mænd bruger mere deres sprog som et værktøj til at give information. Mænd tager også oftere mere plads og ser ofte samtalen som en konkurrence de skal vinde. De ser diskussionen som en konfrontation, mens kvinder mere ser den som en måde at nå til enighed eller forståelse.

Følelserne styrer

En kærlighedsrelation vækker hele tiden forskellige følelser og I kan ikke bare vælge de rare, I må også lære at håndtere de svære eller smertefulde. I et forhold, hvor man virkelig elsker bliver man sårbar og hudløs. Det er vigtigt ikke kun at lægge sine følelser ud i hovedet på sin partner men også selv at tage ansvar for dem. Byt ordene ’det er din fejl’ ude med ’jeg føler…’, så behøver den anden part ikke føle sig skyldig og dermed føle behov for at forsvare sig.

Men hvad anses så som mandligt og kvindeligt? Allerede fra det sekund vi bliver født er vi forskellige alt efter hvilket køn vi er. Piger forventes at være på en måde drenge på en anden. I vores samfund er det vigtigt at have et bestemt køn og agere ud fra det. Det anses ofte som kvindeligt at gå op i sit udseende, at ville have børn, kun at have hår på hovedet, men ingen andre steder på kroppen og at blive forelsket i mænd. Det anses for mandligt at være bestemt, have meget hår på kroppen og at føle sig tiltrukket af kvinder. Men sådan har det ikke altid været. Definitionen af mandligt og kvindeligt har forandret sig gennem tiderne.

Gennem tiderne

Ud over at begreberne mandlig og kvindelig har forandret sig gennem tiderne, er definitionen forskellig alt efter kultur. I 1700-tallet var det f.eks. mandligt at græde i vores del af verden – og sådan er det jo ikke i dag. Desuden skulle rige mænd bære make up og høje hæle. I 1800-tallet ændredes dette billede og videnskabsmænd begyndte at tale for, at mænd og kvinder skulle være hinandens modsætninger. De anså at kvinder og mænd havde forskellige biologiske egenskaber, f.eks. skulle kvinders biologi have afgørende betydning for, at de ikke kunne studere osv. Og hele opfattelsen gik på, at al magt skulle gives til lyshårede mænd, eftersom de ifølge naturen passede bedste til at bestemme. I dag ved vi heldigvis meget bedre.

At vi placeres i stereotype dreng-pige-opfattelser hindrer os i at udvikle os, så husk det i jeres forhold. Heldigvis begynder vores samfund at blive langt mere lige, rent kønspolitisk. Helt lige bliver vi aldrig, men vi er alle mennesker. Jo mere I lærer hinanden at kende og hvordan jeres partner tænker, jo lettere bliver det at forstå hinanden. I lærer jer at kommunikere med hinanden og hvad I absolut ikke skal sige. At vise sin partner, at man sætter stor pris på ham/hende og viser kærlighed, også i hverdagen, er meget vigtigt. Pyt med om de er den perfekte kvinde (eller mand), vær et menneske og tag hånd om hinanden. Et venligt ord er let at give og betyder meget at få.

Læs mere

Når mandligt og kvindeligt skal blive ét

De fleste kender nok bogen eller udtrykket ’Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus’. Men er vi virkelig så…

Sådan kommunikerer du bedre med din partner

God kommunikation er alfa og omega, hvis du ønsker et langvarigt, lykkeligt og loyalt forhold. Vi giver dig fem tips…

20 romantiske vinter dates til dig og din partner

Vi har listet 20 romantiske vinter dates, som vil give jer en skøn juleweekend sammen.

9 romantiske julefilm for to

Vi tæller ned til juleaften, og mens vi venter, kan du krybe under dynen og se disse 9 romantiske julefilm…

Du og din mor

Var din mor i top 3 over dem du ringede til for at fortælle at du skulle giftes? Så har…

Vil du gifte dig med mig?

Vi har samlet nogle romantiske ideer til et magisk frieri.

9 tips til, hvordan du passer på kærligheden

Læs vores tips til, hvordan du bevarer kærligheden.

Forbered dig på at vende tilbage til festlighederne

Nu er bryllupper (heldigvis) tilbage for fuld kraft. Men for nogle kan det være en udfordring at deltage i sociale…

Forny jeres løfter

At forny sine ægteskabsløfter for hinanden bliver mere almindeligt, men hvordan fungerer det rent praktisk?

Vores bryllup: Louise & David

Louise har altid drømt om et rigtigt kirkebryllup! Lang hvid kjole, en stor og flot brudebuket, med en stor og…

Bryllupsdage

Måske fejrer I dagen med en fest, en middag eller en rejse? Bryllupsdagen er en dag at mindes og en…

Gode tips til et langt ægteskab

Du har endelig fundet den partner, du altid har drømt om. Snart løber jeres bryllupsdag af stablen, men du bekymrer…

Årets mest romantiske brudgom

Hey, mand! Kridt skoene, hvis du vil være med i kampen om at blive ’Årets mest romantiske brudgom’! Vi viser…

Nyeste posts

Udvalgte posts

Den ultimative checkliste EFTER brylluppet

Mange brudepar glemmer at der også er vigtige opgaver efter brylluppet. Her har vi lavet en checkliste for at gøre…

Se mere

10 måder at fri på

Internettet svømmer over med romantiske film og fortællinger om frierier – her har vi udvalgt nogle favoritter.

Se mere

Vores bryllup: Stephanie & Kristoffer

På et varmt dansegulv, på en kold bjergtop, startede vores kærlighedshistorie.

Se mere

At lægge et bryllupsbudget

Det er muligt at skabe et fantastisk bryllup på et lille budget, men det kræver en del planlægning.

Se mere

Vores bryllup: Julie & Thomas

Vi holdt vores bryllup i København med en ceremoni og fest, der blandede vores yndlings danske og amerikanske traditioner.

Se mere

Vores bryllup: Sue-Ann & Benjamin

Det var meget vigtigt for os, at det var en professionel fotograf, der skulle forevige vores dag. Vi er så…

Se mere

Når mandligt og kvindeligt skal blive ét

De fleste kender nok bogen eller udtrykket ’Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus’. Men er vi virkelig så…

Se mere

Vores bryllup: Isabel & Bård

Brudeparret, som begge er arkitekter, valgte et meget unikt sted til både ceremonien og festen: En gammel slotsborg, der ligger…

Se mere

Hvem gør hvad under brylluppet?

Under et bryllup er der en række nøglepersoner, som skal udpeges. Personer, der får et specielt ansvar og opgaver i…

Se mere

Tryksager til bryllup

Lad dig inspirere af disse smukke tryksager til bryllup!

Se mere