Skab den rette stemning til bryllupsfesten

De fleste kender nok bogen eller udtrykket ’Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus’. Men er vi virkelig så forskellige? Og hvordan skal vi mødes for at få et godt ægteskab?

Tekst: Jeanette Henriksson  Foto: Adobestock.com

Ta tak
Spørger man 100 par om det største problem i deres forhold er svaret ’kommunikation’. Hvor mange gange har I ikke troet, at I havde forskellige hensigter, men i virkeligheden har villet det samme? Hvor mange gange har en af jer ikke gået og troet noget, som har vist sig at være helt forkert? Ingen kan læse jeres tanker, ikke en gang den som står tættest på. Så I må tale med hinanden. Men det er ikke nok med det. I må tale sammen, så I forstår hinanden. Kommunikation er ikke det letteste, men det er et must, hvis ægteskabet skal holde.

Tag tyren ved hornene
Kommunikation handler ikke kun om at tale sammen. Det er mindst lige så vigtigt at I virkelig lytter til hinanden, uden at afbryde eller manipulere. Det handler også om at sige sandheden, uden at fordreje den eller skjule noget. I skal stå ved det I synes og det I ønsker, men samtidig være i stand til at indgå kompromisser til glæde for begge parter. En gang imellem bliver diskussionerne trættende og kan gøre ondt. Og her gælder det som om ikke at stikke af. Det ubehagelige må ikke tage over. Få tingene redt ud i stedet for at gå og gemme på dem. Til sidst kan de nemlig fylde så meget at de ikke kan redes ud. Når I har talt ud om tingene, så kom videre og undgå at lande samme sted og i de samme diskussioner om og om igen.

Forskellige sprog
Hvordan kommunikerer mænd og kvinder? Hvad skiller dem – og hvordan kan de mødes og forstå hinanden? Stil spørgsmål. Spørg hvad den anden mener til du forstår. I kommunikation findes der altid en modtager og en giver. De to kan have helt forskellige opfattelser af det, der blev sagt og hørt.
Sproget er en meget vigtig del af kommunikationen i et forhold. Sproget afspejler virkeligheden og bestemmer hvordan vi ser verden. Man hvad giver forskellene? Køn? Gener? Kultur? Flere forskere har skrevet om emnet, bl.a. den amerikanske professor Deborah Tannen, der i ’That’s Not What I Meant’ skriver om, at det er igennem vores sociale kultur, vi lærer os det kvindelige og mandlige. Vi opfostres ganske enkelt til at udtrykke os forskelligt, hvilket man jo så kan synes ikke er videre gennemtænkt…
Kvinders kommunikation er mere socialt indrettet end mænds. Piger lærer ofte at tale før drenge, de formulerer ofte det de synes bedre og har ofte et større ordforråd – hvilket er en fordel i en diskussion. Heldigvis er, ifølge mange forskere, endda bedre til at lytte og skabe sociale kontakter. Mænd bruger mere deres sprog som et værktøj til at give information. Mænd tager også oftere mere plads og ser ofte samtalen som en konkurrence de skal vinde. De ser diskussionen som en konfrontation, mens kvinder mere ser den som en måde at nå til enighed eller forståelse.

Følelserne styrer
En kærlighedsrelation vækker hele tiden forskellige følelser og I kan ikke bare vælge de rare, I må også lære at håndtere de svære eller smertefulde. I et forhold, hvor man virkelig elsker bliver man sårbar og hudløs. Det er vigtigt ikke kun at lægge sine følelser ud i hovedet på sin partner men også selv at tage ansvar for dem. Byt ordene ’det er din fejl’ ude med ’jeg føler…’, så behøver den anden part ikke føle sig skyldig og dermed føle behov for at forsvare sig.
Men hvad anses så som mandligt og kvindeligt? Allerede fra det sekund vi bliver født er vi forskellige alt efter hvilket køn vi er. Piger forventes at være på en måde drenge på en anden. I vores samfund er det vigtigt at have et bestemt køn og agere ud fra det. Det anses ofte som kvindeligt at gå op i sit udseende, at ville have børn, kun at have hår på hovedet, men ingen andre steder på kroppen og at blive forelsket i mænd. Det anses for mandligt at være bestemt, have meget hår på kroppen og at føle sig tiltrukket af kvinder. Men sådan har det ikke altid været. Definitionen af mandligt og kvindeligt har forandret sig gennem tiderne.

Gennem tiderne
Ud over at begreberne mandlig og kvindelig har forandret sig gennem tiderne, er definitionen forskellig alt efter kultur. I 1700-tallet var det f.eks. mandligt at græde i vores del af verden – og sådan er det jo ikke i dag. Desuden skulle rige mænd bære make up og høje hæle. I 1800-tallet ændredes dette billede og videnskabsmænd begyndte at tale for, at mænd og kvinder skulle være hinandens modsætninger. De anså at kvinder og mænd havde forskellige biologiske egenskaber, f.eks. skulle kvinders biologi have afgørende betydning for, at de ikke kunne studere osv. Og hele opfattelsen gik på, at al magt skulle gives til lyshårede mænd, eftersom de ifølge naturen passede bedste til at bestemme. I dag ved vi heldigvis meget bedre.
At vi placeres i stereotype dreng-pige-opfattelser hindrer os i at udvikle os, så husk det i jeres forhold. Heldigvis begynder vores samfund at blive langt mere lige, rent kønspolitisk. Helt lige bliver vi aldrig, men vi er alle mennesker. Jo mere I lærer hinanden at kende og hvordan jeres partner tænker, jo lettere bliver det at forstå hinanden. I lærer jer at kommunikere med hinanden og hvad I absolut ikke skal sige. At vise sin partner, at man sætter stor pris på ham/hende og viser kærlighed, også i hverdagen, er meget vigtigt. Pyt med om de er den perfekte kvinde (eller mand), vær et menneske og tag hånd om hinanden. Et venligt ord er let at give og betyder meget at få.