En magisk vielsesceremoni

Drømmer I om en personlig vielse, som gerne må indeholde både nyskabende og traditionelle indslag? Så kast jer ud i det og tænk ikke så meget over, hvordan en traditionel vielse ser ud. Skab en unik og personlig ceremoni.

Tekst: Jeanette Henriksson
Foto: Aprilante/shutterstock.com

Hvordan kan I gøre jeres ceremoni personlig? Jo, det letteste er at skabe et unikt og personligt præg ved at vælge digte, musik og solosang, der betyder meget for jer, og ved at formidle JERES kærlighedsbudskab til hinanden. En måde kan være at lade en nær ven eller slægtning, der står jer nær, læse et digt om, som I virkelig godt kan lide, og som har det budskab, I gerne vil formidle til hinanden. Det giver en smuk, følelsesmæssig stemning og bliver jeres ord til hinanden. Formidlet af en person, der betyder meget for jer begge.

Alvorlig men med et glimt i øjet
En vielsesceremoni er ofte meget højtidelig og en anelse alvorlig. Det er det, der er selve udfordringen. I står jo der og afgiver et livslangt løfte til hinanden foran alle jeres nære, kære og ja, foran hele verden. Det er en højtidelig begivenhed, og vanligvis vil I og jeres gæster fælde en tåre – eller flere.

Den musik, I vælger, sætter stort præg på jeres vielse. Overvej nøje, hvad I ønsker at formidle. Vil I have en ceremoni af mere alvorlig, traditionel karakter, eller vil I have et bryllup med lidt nytænkning og et glimt i øjet? Udgangsmusikken, som I skal forlade kirken til og vandre ud i livet som ægtefolk, kan være personlig – og hvorfor ikke vælge lidt rock? Det kan være tilstrækkeligt til, at både I og jeres gæster vil opleve ceremonien som personlig og ’så meget jer!’

Egne løfter
Der findes visse givne ritualer, hvis I vælger en kirkelig vielse. Ægteskabet ses som en gave fra gud og som en hellig pagt. Det kommer blandt andet til udtryk gennem præstens bibelske ord og velsignelse af vielsesringene. I kan også læse personlige løfter op for hinanden foran jeres gæster. Det er virkelig smukt og giver vielsen et personligt præg.

Men husk også på, at løfterne kan ende som en slags forhindring, noget at være nervøs for. I det tilfælde skal I ikke vælge den model, det er ikke særlig sjovt at være så nervøs under vielsen, at I knap kan huske den. Så er det bedre at gøre vielsen mere personlig gennem brug af musik og personlige digte, som andre fremfører.

Men føler I jer trygge ved at skrive jeres egne løfter – eller måske en sang til hinanden – så er det bare at klø på. Det er jeres dag, og I skal ikke være bange for at gøre det, I har lyst til. Ofte er man ret forskellige. Måske har du som brud lettere ved at lave noget eget – eller omvendt. Så gør det overhovedet ikke noget, hvis bare den ene af jer synger for den anden. Der er ingen prestige i, hvordan I vælger at vise jeres kærlighed til hinanden på jeres store dag.

I bestemmer
Vælger I at have børn med under vielsen, kan I give dem lidt opgaver. De kan strø blomsterblade på kirkegulvet eller bære ringene. Husk på, at børn ikke kan styres (helt), det er ikke til at forudse, hvordan de reagerer i kirken, når kirkebænkene er fyldt med bryllupsgæster. Det kan hurtigt blive meget overvældende. Sørg derfor for at have en plan og at involvere forældrene, eller hvis det er jeres egne børn, så hav en person i nærheden, de føler sig trygge ved. En, der kan hoppe ind og ’redde dem’, hvis de skulle blive overrumplede over situationen.

Nu har I fået lidt tips til, hvordan I kan få en personlig vielsesceremoni, men det kan også være sjovt at sætte personligt touch på resten af bryllupsdagen. Kast jer ud i det, vælg det, I drømmer om og lad ikke nogen ’bedrevidende’ bestemme, hvordan jeres dag ser ud. Det er jeres dag, kun jeres.