Gå all in med en borgerlig vielse

En borgerlig vielse er ikke ensbetydende med et simpelt bryllup. Det kan indebære præcis samme storslåede fest som et kirkebryllup. Så hold jer endelig ikke tilbage, gå all in!

Tekst: Jeanette Henriksson
Foto: Aprilante / Artem and Victoria Popovy/shutterstock.com

Et bryllup er virkelig livets fest. En del vælger at lade sig vie på traditionel vis med kirkelig vielse, selv om de måske ikke er troende. Andre foretrækker borgerlig vielse uden religiøse indslag. Uanset hvad I vælger, er det jeres beslutning alene, det kan ingen vælge for jer. Hvis valget falder på en borgerlig vielse, så tro ikke, at det ikke kan blive lige så traditionelt og storslået som ved en kirkelig vielse. For det kan det. I, og I alene, bestemmer, hvordan jeres store dag skal se ud.

Brudepige og forlover
For de fleste, der vælger en kirkelig vielse, er det naturligt at vælge brudepige/brudepiger og forlover. At have en toastmaster, der dirigerer bryllupsfesten, og muligvis også et værtspar, der tager hånd om bryllupsgæsterne, har styr på Svar Udbedes og andre praktiske ting. Men hvorfor kun ved kirkebryllupper? En borgerlig vielse kan indeholde alt dette og mere til. Bryllupsfesten kan være lige så storslået med tre retters middag, traditionelle og følelsesladede taler og bordkort. I kan invitere så mange gæster, I vil, og festen kan fortsætte til langt ud på natten.

Selve ceremonien kan I i princippet gennemføre, hvor I vil, ude eller inde, et smukt sted, der betyder noget for jer begge. Den kan indeholde smuk sang og musik, smukke digte, og I kan skrive jeres egne personlige løfter, som I læser op for hinanden. Jeres brudepiger og jeres forlover kan være med under ceremonien ligesom alle andre gæster. Vielsesringene kan være præcis, som I vil have dem, og I kan sætte dem på hinandens fingre, når I læser jeres løfter til hinanden. Måske vælger I en borgerlig vielse, fordi en af jer – eller muligvis jer begge – har været gift tidligere. Lad ikke det hindre jer i at få præcis det bryllup, I drømmer om. Det er nu, en ny alliance skal indgås. Skal det ikke fejres?

Forberedelser
Det kræver mange forberedelser at arrangere et stort bryllup med mange gæster – uanset om vielsen skal være kirkelig eller borgerlig. Der findes masser af praktiske ting, som skal være på plads inden vielsen, for at den skal være gyldig rent juridisk. Uanset hvilken type ceremoni, I vælger, så gælder de samme juridiske love. Er man gift, har man ansvar for hinanden, ikke mindst økonomisk. Skal der skrives særeje, skal det gøres inden brylluppet. Dette kan være et ømtåleligt emne at tage op med sin elskede, men gør det på en pæn måde og med omsorg. Beslut sted og vielsesforretter i god tid og book festlokalerne, allerede et år inden. De populæreste steder, vielsesforrettere og datoer bliver hurtigt fyldt. Alle, der gerne vil gifte sig, skal søge om en såkaldt ægteskabserklæring. Den sendes til dit lokale kommunekontor, der undersøger jeres forhold og sender en prøvelsesattest retur til jer. Prøvelsesattesten skal gives til den person/myndighed, der skal vie jer. Den er gyldig i fire måneder.

Undervurder ikke tiden
At vælge tøj er også en af de praktiske ting, der skal planlægges i god tid. En brudekjole har normalt en leveringstid på cirka 4-6 måneder. Besøg en etableret bryllupsbutik og bestil din brudekjole. Personalet er professionelle og kan hjælpe dig med at finde den rette kjole, og du får præcis det, du forventer dig, når du henter den. Brudgommen har også ret til at føle sig som verdens mest stilede person på sin store dag. Så det samme er gældende for hans tøj, vær ude i god tid og køb gerne tøjet i en butik.

At forevige brylluppet er for de fleste brudepar en selvfølge. Billederne skal jo pryde jeres væg længe og få jer til at mindes jeres bryllupsdag. Gode fotografers kalendere fyldes hurtigt ud, så book i god tid og undervurder ikke ansvaret for billederne. Overlad det ikke til onkel Jan, der godt kan lide at tage billeder. Nej, lad en professionel påtage sig det ansvar.

Uanset hvilken vielse I vælger, så gå all in og gør jeres bryllupsfest til en dag at mindes. I er det værd!