Maden til bryllupsfesten

Maden til bryllupsfesten

Under en bryllupsfest er der en række tidspunkter, hvor I som brudepar nyder lækker mad og smagfulde drikkevarer sammen med jeres gæster. I denne artikel gennemgår vi netop de lejligheder, hvor mad indgår, og ser på trends, når det gælder netop bryllupsmenuen.

Tekst: June Thomsen | Foto: Adobestock.com

At planlægge et bryllup kan være en anelse forvirrende; for langt de fleste brudepar er et bryllup noget, man kun oplever én gang, så alting er nyt (og spændende). Det betyder samtidig, at man som brudepar skal forholde sig til en række ting, som aldrig er prøvet før. Skal man udfordre konventionerne, eller foretrækker man at holde fast i traditionerne og afholde et klassisk, traditionelt bryllup med alt, hvad det indebærer?

Når det gælder maden under et bryllup, er svaret det sidste. I hvert fald hvis man spørger Sarah Westen, der er HR- og markedsføringsansvarlig hos Skjalm Hvide Hotel i Slangerup. Vi har spurgt hende om de tidspunkter, hvor mad indgår under et bryllup, og hvilke tendenser hun ser, når det gælder valget af mad og drikke.

– Vi oplever, at de brudepar, der henvender sig til os, gerne vil holde et helt klassisk bryllup, men med mulighed for at sætte deres eget præg på det. De har et ønske om, at maden under brylluppet skal være traditionel tallerkenservering med tre eller fire retter, og at man ikke skal pille for meget ved traditionerne.

Ok, men hvordan ser et traditionelt bryllup så ud, når det gælder mad og serveringen af mad?

– Et bryllup starter typisk med en reception efter vielsen og før middagen. Her inviterer brudeparret alle bryllupsgæsterne, men også dem, der ikke nødvendigvis skal med til selve middagen. En reception giver brudeparret mulighed for at invitere flere gæster og få hilst på alle

Maden til bryllupsfesten
Hvad med buffet? Er der mange, der ønsker at servere buffet til deres bryllup?

– Buffet får vi stort set aldrig ønsker om. Det kan også være en god ide at gå væk fra tanken om buffet-servering, fordi det tager længere tid at spise, når folk går til og fra buffeten over længere tid. For toastmasteren er det svært at koordinere taler og indlæg, når gæsterne ikke sidder på deres pladser på samme tid. Men hvis brudeparret gerne vil væk fra det lidt mere formelle og traditionelle, er buffet klart en mulighed.

Hvad er det vigtigste, når brudeparret vælger menu til middagen?

– Det allervigtigste for brudeparrene er, at alle gæster får en dejlig dag og aften, så det er alfa og omega for dem, at der bliver taget hensyn til de gæster, der af den ene eller anden grund har nogle specielle ønsker.

– Vi ser en stigende tendens til flere kosthensyn på markedet. Fx er flere og flere af vores gæster vegetarer eller veganere, og det er vigtigt for brudeparrene, at deres kosthensyn bliver tilgodeset på lige fod med alle andres. Det samme gælder allergikere og personer med forskellige fødevarepræferencer. Det er meget vigtigt for brudeparret, at alle føler sig velkomne og taget hånd om. At brylluppet opleves som inkluderende.

Hvad så med menuen? Er der nogle nye trends ift. den?

– Mange opfatter brylluppet som noget helt magisk, båret oppe af klassiske traditioner, som man ikke ønsker at pille ved. Det afspejler sig også i menuen, der helst skal være så klassisk som muligt. I stedet skiller brudeparrene sig ud gennem personaliseret oppyntning og borddækning, der får et mere personligt præg.

Så menuen er helt klassisk. Bliver den serveret på tallerkener eller fade?

– Primært tallerkener. Det giver en oplevelse af luksus og service for gæsterne, når maden bliver serveret på tallerkener. De kan bare læne sig tilbage og have en god aften sammen med brudeparret.

Er der andre fordele ved tallerkenservering?

– Fordelen ved tallerkenservering er, at køkkenet og serveringspersonalet får bedre mulighed for at koordinere serveringen med toastmasteren, så maden serveres varm og i den kvalitet, som køkkenet har planlagt. Toastmasterens rolle er i det hele taget utrolig vigtig og kan ikke undervurderes. Vi plejer at koordinere med toastmasteren på selve dagen, så vi bedst kan imødekomme ønsker og hjælpe toastmasteren bedst muligt på vej.

Maden til bryllupsfesten

Sidste punkt på menuen er desserten …

Desserten er afslutningen på en god bryllupsmiddag, og lige som vi oplever større efterspørgsel på sæsonbaserede, lokale råvarer til forretten og hovedretten, bliver det også mere populært at basere desserten på sæsonens, lokale råvarer. Desserten serveres ofte med portvin, der næsten har fået en renæssance de seneste 1,5 år. Andre vælger at servere søde dessertvine – men desserten er som udgangspunkt meget traditionel og klassisk.

– Efter desserten serveres der kaffe og avec. Hvis man ikke allerede har serveret bryllupskagen under receptionen, bliver den typisk serveret til kaffen, hvor alle har rejst sig fra bordet og er rykket ind i tilstødende lokaler. Det giver brudeparret mulighed for at hilse på gæsterne igen, og alle kan ’sunde sig’ oven på den mere formelle del af middagen.

Efter festen er det tid til natmad …

– Natmaden er uundgåelig, og her er det vigtigste, at det skal være nemt at have med at gøre og gerne være lidt snasket, salt og fedtet. Når man har benyttet sig af baren og dansegulvet hele aftenen, er hotdogs en klassiker. En pulled pork burger plejer også at falde i god jord.

Er der andre ting, man bør tage højde for, når man planlægger bryllupsmenuen?

– Sørg for at have alkoholfrie alternativer til dem, der helst undgår alkohol. Vi ser en større og større efterspørgsel på alkoholfrie drikkevarer, og vi oplever, at det er vigtigt for brudeparrene, at alle skal føle sig inkluderet og tilgodeset. Inklusion er sådan set det vigtigste element i bryllupsplanlægningen; brylluppet skal være en fest for alle.

Læs mere

Det lille ekstra på Klækken Hotell i Norge

Den smukkeste rammen om en af livets vigtigste begivenheder - bryllupsfejringen.

Vegansk bryllupsmenu

En vegansk menu er fuld af farver og fantasi. Vi giver dig 12 tips til en inspirerende bryllupsmenu fra det…

Et minde for livet på Aggersvold Gods

Tag med til Aggersvold Gods, hvor bryllupsfesten foregår i en staklade, og få gode råd til alt det, I skal…

Det perfekte sted til jeres store dag!

Går I i bryllupstanker og leder efter det helt perfekte sted til jeres bryllup, der også har plads til overnatning…

Lækker efterårssalat

Broste Copenhagen har, sammen med Alberte Stensgaard, udviklet denne smagfulde salat, der er lige så lækker som smuk, og perfekt…

Vores bryllup: Tanja & Nicolai

"Nicolai har altid givet udtryk for, at et frieri var af stor betydning. Derfor gjorde det mig så lykkelig, da…

7 nye MICHELIN-stjerner i Danmark

Er du Foodie eller vil du tage din forlovede med på en romantisk date med ekstra god mad? Så skal…

Bryllup i Toscana!

Linda og Bjørn blev gift i Toscana, og her præsenterer vi billederne fra det smukke bryllup!

Bryllupper i forskellige kulturer – hinduismen

I denne artikel fortæller vi dig mere om, hvad du kan forvente, hvis du bliver inviteret til et hinduistisk bryllup.

Lad borddækningen sætte tonen for brylluppet

Borddækning spiller en vigtig rolle for brylluppets stemning.. Her viser vi nogle styles, der sætter et unikt præg på dit…

En fest gæsterne husker

Jeres bryllupsdag er jeres dag, hvor I er festens absolutte midtpunkt. Men glem ikke gæsterne, der også skal have en…

Bryllupsmiddag

Her kommer 14 inspirerende tips til mad og drikkevarer – så I får succes med bryllupsmiddagen, som gæsterne vil huske…

Vidste du det om champagne?

Vi har nærstuderet boblerne og lavet en top-10-liste med alt, hvad der er værd at vide om drikkenes drik –…

Opskriften på et magisk destinationsbryllup

Forestil dig et luksusresort blandt bølgende lavendelmarker og vinmarker, et magisk sted, der opfylder drømmen om det perfekte destinationsbryllup. Vi…

Elskede bryllupskage!

Hvilken type bryllupskage skal man vælge og hvilken smagskombination passer bedst?

DJ til brylluppet – Nick Coldhands

Nick Coldhands er en af de mest benyttede bryllups dj´s i Danmark, og har spillet i omegnen af 400+ bryllupper…

Mere kvalitetstid med HelloFresh

Spar op til 1,041 kr. på dine næste 4 måltidskasser fra HelloFresh

Maden til bryllupsfesten

I denne artikel gennemgår vi de lejligheder, hvor mad indgår, og ser på trends, når det gælder maden til bryllupsfesten.

Bryllupsmenuen – trends i 2022!

Rundt om i verden dukker der hele tiden nye tendenser op omkring mad og drikke. Læs mere om trends i…

Kagetendenser værd at huske!

Nogle trends indenfor bryllupskager er fortsat populære, men de får selskab af nogle helt nye trends.

Sådan har pandemien ændret bryllupstraditionerne

Selvom vi ønsker, at pandemien aldrig havde fundet sted, har pandemien den alligevel haft en positiv effekt på nogle områder.

Bryllupsmenuen – trends lige nu!

Der er lige så mange tendenser i valget af bryllupsmenu, som der er i valget af farver, blomster eller modetrends…

Sådan finder du det rette bryllupslokale

At finde lokale til jeres bryllupsfest er et af de første punkter i bryllupsplanlægningen.

Vinderne af drømmebryllup på Hotel OPUS

Endelig kunne vi overraske vinderne af Bryllupsfesten på Hotel OPUS i Horsens.

Se brudgommen overraske bruden med det sejeste show

Den professionelle danser Kirk overraskede sin brud Valerie med et fantastisk danseshow, som han fremførte sammen med sine brudesvende. Valerie…

Bryllupskage, dessert eller noget andet?

Bryllupskage eller dessert til bryllupsmiddagen, eller begge dele? Vi har lavet en liste på nogle ofte stillede spørgsmål - og…

Efter pandemien – så planlægger vi bryllup

Covid-19 pandemien krævede nye innovative løsninger og ideer for mange - ikke mindst kommende brudepar som planlægger bryllup.

Hvilke drikkevarer skal vi vælge til bryllupsmiddagen?

Interessen for mad og drikke er noget, der konstant vokser, og flere og flere bliver opmærksomme på den fremtrædende rolle,…

Offline vielse, online bryllupsfest

At benytte sociale medier på den rette måde kan virkelig have stor, positiv indflydelse på brylluppet.

Eventyrbryllup i slotsmiljø

Emelie Lööf, bookingansvarlig koordinator på stedet, giver her fire gode grunde til at vælge Örenäs Slott til jeres bryllup.

Bryllupsweekend på Engestofte

Noget af det vigtigste for os er, at brudeparret og deres familier føler sig trygge. Vi reserverer gerne hele weekenden,…

Brudeskålen

Der er nærmest tradition for at servere champagne og pindemadder som tilbehør ved brudeskålen. Men her giver vi nye tips…

9 tips til en vellykket bryllupsdag

Det, de fleste brude er nervøse for inden brylluppet, er, at noget skal gå galt under selve bryllupsdagen. I denne…

Alt du har brug for at vide om bryllupskagen

Hvilke smage skal I satse på, og hvad er værd at have in mente, når I bestiller jeres drømmekage? Vi…

Lad et ægte eventyr begynde

Eventyrligt vinterbryllup, enestående forårsbryllup, smukt sommerbryllup eller farverikt efterårsbryllup - enhver årstid i Dyrehaven giver en uforlignelig ramme for jeres…

Bryllupsfest med gode udsigter

Med sin naturskønne beliggenhed lige ud til Limfjorden og idylliske atmosfære skaber Tambohus Kro & Badehotel de bedste rammer om…

Lad jeres drømme blive til virkelighed

Drømmebryllup i historiske omgivelser, omgivet af natur og med gastronomi i højsædet. Lad Hotel Frederiksminde, Rønnede Kro eller Hotel Baltic…

Bryllupsdage

Måske fejrer I dagen med en fest, en middag eller en rejse? Bryllupsdagen er en dag at mindes og en…

Marienlyst Strandhotel

Uanset om du drømmer om et klassisk eller et mere utraditionelt bryllup, danner Marienlyst Strandhotel den perfekte ramme om jeres…

Bryllupskage-trends

En af de bedste opgaver i bryllupsplanlægningen er at vælge bryllupskage. Men hvilke smage skal I satse på, og hvad…

Trends – tryksager og dekorationer

For gæsterne begynder brylluppet allerede med invitationerne, og det er indbydelserne, der sætter tonen for resten af brylluppet og skaber…

Hos Calligraphen finder I alt, hvad I har brug for til jeres store dag!

Vi interviewer Anna Thunell, bryllupsekspert, medejer og Creative Director på Calligraphen, der er størst i Norden på tryksager og dekorationer…

Smukke lokaler midt i skoven

Hos Herthadalen er der blevet holdt mindeværdige fester siden 1788 og frem til i dag. Med kærlighed til lokale råvarer,…

Skab den rette stemning til bryllupsfesten

For mange nygifte er musikken til bryllupsfesten virkelig vigtig, fordi den sætter den helt rigtige stemning og ofte er afgørende…

Underholdning til festen

I dag er det næsten utænkeligt, at bryllupsfesten forløber uden underholdning. Mulighederne er uendelige. Få inspiration til brudeparrets og gæsternes…

Dekorer mere

Kjolen er på plads, ringene købt, vielsesstedet booket, og det samme gælder festlokalet. Nedtællingen til brylluppet er begyndt, og I…

Dragør Badehotel

Dragør Badehotel tilbyder over 100 års erfaring, med at planlægge jeres personlige og romantiske bryllup. Vi er ikke eksperter i…

Velkommen til bords

I dag er det mest normalt med små, runde borde ved bryllupsmiddagen. Men det er ikke sikkert, at det normale…

Dobbelt op på bryllupskage

En bryllupskage føles for de fleste som en helt naturlig del af festen. Men der findes alternativer, eller måske snarere…

Rehearsal dinner vs. brunch

Det er fantastisk at forlænge brylluppet, og det kan gøres på mange måder. Saml dine nære og kære til en…

Dæk op til bryllupsmiddag!

Bryllupsmiddagen er så meget mere end bare en middag. Det er fundamentet til en fantastisk bryllupsfest og mange hyggelige timer…

Temabryllupper – derfor er de så populære

I dag er det mere reglen end undtagelsen at vælge tema til sit bryllup. Temaet kan for eksempel være en…

Bryllup i unikke og romantiske omgivelser på Norsminde Kro

Lige syd for Aarhus i det skønneste område ved å, hav og fjord ligger en af Danmarks ældste kroer: Norsminde…

Drømmebryllup på Fredensborg Store Kro

Vidunderlige rammer for et romantisk ophold eller det perfekte bryllup.

Comwell Kongebrogaarden

Comwell Hotel Kongebrogaarden er et luksushotel med naturskøn beliggenhed lige ned til Lillebælt på Fyn. Hotellet er opført i tidløs…

Bryllup på Hotel Klitrosen

Vi elsker bryllupper og vi sætter en stor ære i at få lov til at være med til at fejre…

Inspiration til boho-bruden

Bruden fik lov at danse frit omkring i en lavendelmark i nydelige kjoler fra Maggie Sottero og Nicole Spose. Lavendeltonerne…

Personlige og unikke bryllupskager

Drømmer I om en elegant bryllupskage, en stilfuld bryllupskage, en sjov og humoristisk bryllupskage, en overdådig bryllupskage, en romantisk bryllupskage…

Billedgalleri fra Stella Maris

Stella Maris’ unikke beliggenhed direkte ned til Svendborg Sund, og hotellets gennemførte luksusstemning gør hotellet til den smukkeste ramme om…

Vi skaber jeres drømmebryllup

STELLA MARIS Hotel de Luxe har fantastisk beliggenhed direkte ned til Svendborg Sund.

Broholm Slot

De rammer Broholm Slot stiller til rådighed for private fester garanterer succes. Om det drejer sig om det mindre, selskabelige…

Kokkedal Slot- et rigtigt bryllupsslot fyldt med romantik

Med udsigt over den blinkende Limfjord føler man sig som hensat til en anden tid og uforstyrret af dagens stress.

Menu fra Schæffergården

I Schæffergårdens Restaurant Wohlert kan vi traktere både det lille selskab i en del af den lyse restaurant, men også…

Moderne bryllupskager

Mode og international indflydelse har fuldstændig taget den danske bryllupsverden med storm. De bryllupskager, der i dag produceres på konditorier…

Nyeste posts

Udvalgte posts

Det lille ekstra på Klækken Hotell i Norge

Den smukkeste rammen om en af livets vigtigste begivenheder - bryllupsfejringen.

Se mere

Vegansk bryllupsmenu

En vegansk menu er fuld af farver og fantasi. Vi giver dig 12 tips til en inspirerende bryllupsmenu fra det…

Se mere

Et minde for livet på Aggersvold Gods

Tag med til Aggersvold Gods, hvor bryllupsfesten foregår i en staklade, og få gode råd til alt det, I skal…

Se mere

Det perfekte sted til jeres store dag!

Går I i bryllupstanker og leder efter det helt perfekte sted til jeres bryllup, der også har plads til overnatning…

Se mere

Lækker efterårssalat

Broste Copenhagen har, sammen med Alberte Stensgaard, udviklet denne smagfulde salat, der er lige så lækker som smuk, og perfekt…

Se mere

Vores bryllup: Tanja & Nicolai

"Nicolai har altid givet udtryk for, at et frieri var af stor betydning. Derfor gjorde det mig så lykkelig, da…

Se mere

7 nye MICHELIN-stjerner i Danmark

Er du Foodie eller vil du tage din forlovede med på en romantisk date med ekstra god mad? Så skal…

Se mere

Bryllup i Toscana!

Linda og Bjørn blev gift i Toscana, og her præsenterer vi billederne fra det smukke bryllup!

Se mere

Bryllupper i forskellige kulturer – hinduismen

I denne artikel fortæller vi dig mere om, hvad du kan forvente, hvis du bliver inviteret til et hinduistisk bryllup.

Se mere

Lad borddækningen sætte tonen for brylluppet

Borddækning spiller en vigtig rolle for brylluppets stemning.. Her viser vi nogle styles, der sætter et unikt præg på dit…

Se mere