Hold kærligheden i live

I kirken siger vi ja til at blive sammen til døden os skiller. Men hvad skal vi egentlig gøre for at holde kærligheden i live? Du får parterapeutens tre bedste råd til at bevare kærligheden. Maj Wismann er parterapeut og sexolog og har i over 10 år hjulpet par med at bevare og finde kærligheden igen gennem terapi, foredrag og gratis online kurser. Hun deler her sine bedste råd til et langt og lykkeligt ægteskab.

Tekst: Ursula Østerberg  Foto: Shutterstock

Vær nysgerrige på hinanden
”Bevar interessen for hinanden,” lyder det med det samme fra Maj, da hun bliver bedt om at give et godt råd til kommende ægtepar. ”Vi udvikler os hele tiden, men det opdager vi ikke, hvis vi ikke interesserer os for hinanden og er nysgerrige på hinandens tanker. Spørg din mand om han har haft en god dag, også selvom dagene ligner hinanden. Han har måske ændret sig siden du sidst spurgte. I skal være nysgerrige på hinanden og aldrig gå ud fra, at I ved hvad den anden tænker,” siger hun og understreger, at det er hendes bedste råd.

Brug tid på hinanden
”Brug tid på hinanden. Men ikke for meget. For at vi kan blive ved med at have en kemi og en interesse i hinanden, er vi nødt til at lave noget hver for sig, men også sammen, ” forklarer hun. Hun oplever især, at par, der føler, at de er vokset fra hinanden, er blevet for gode til at lave noget hver for sig. ”Når der kommer børn har vi brug for at komme ud af huset og dyrke en hobby, men vi glemmer at prioritere tid til også at lave noget sammen som par. Vi skal huske at vi også er kærester, så sæt tid af til at være kærester.” Løsningen er dog ikke at begynde at lave alting sammen. At bruge for meget tid sammen er nemlig lige så skidt for parforholdet som ikke at lave noget sammen, forklarer hun. ”Vi er nødt til at bringe lidt energi ind i forholdet ved at lave ting hver for sig. Det er vigtigt at lave noget sammen – bare det ikke er hele tiden.”

Lav en parplan hvert år
Forskning har vist, at par, der plejer parforholdet ikke bare holder længere, men også har et bedre samliv. ”Det er en god idé at fejre mærkedage, for så husker vi hinanden på at parforholdet skal prioriteres, men det kommer helt an på hvem man er som par. For nogle er mærkedage ligegyldige, og så har det ingen betydning, men hvis det er vigtigt for jer eller bare den ene af jer, så skal I gøre det, ” fortæller hun og tilskynder alle par til at lave en parplan hvert år. Parplanen, som Maj udgiver, består af en række spørgsmål, som man gennemgår sammen derhjemme. Det er tilbagekig på året, der gik, og samtale om forventninger til det kommende år. ”Parplanen hjælper med at rette ind på de udfordringer, I måske har, og samtidig styrker det fællesskabsfølelsen at I sammen tackler hverdagen. Det behøver ikke være noget stort, men måske er jeres morgener er stressede, hvilket påvirker humøret. En god snak om det kan gøre at I sammen kan få det løst, så I kan komme afsted om morgenen på en god måde.”

Jeres bryllupsdag er en magisk dag, hvor I for alvor lover hinanden altid at være der for hinanden, og tiden op til er lige så fyldt med kærlighed og drømme. Hverdagen kan derfor føles overvældende bagefter, men brug parterapeutens bedste råd og hold fast i at være hinandens bedste venner, og den stærke kærlighed, I føler nu, vil styrkes år for år.

Maj Wismanns syv gratis onlinekurser kan findes på www.websexolog.dk

LÆS MERE


Hold styr på os