PROMOTION

Din – for altid

De fleste brudepar ønsker sig en unik vielsesring som symbol på deres kærlighed og samhørighed. Men størsteparten ender faktisk med at vælge en klassisk og enkel ring, som aldrig går af mode.

Tekst: Maiken Skeem  Foto: Klarlund

Klarlund

Vielsesringen
F
orretningen af eksklusive ure og smykker, Klarlund,  i København designer og udarbejder både forlovelses- og vielsesringe. Forlovelsesringen er kronjuvelen og må gerne være særlig og samtidig elegant. Der er frit spil og vidde rammer. Der er andre krav til vielsesringen: Den skal være klassisk og både kunne passe til bruden og gommen.

– Ofte kommer parret ind i forretningen med nogle klare ønsker til, hvordan ringen skal være. De vil gerne have en unik ring – men ofte går de faktisk herfra med en langt mere klassisk ring, end de i udgangspunkt forestillede sig, fortæller Nathalie Gorder.

 

Forskellige ringe
Det er typisk en længere proces at finde frem til den helt rigtige vielsesring. Parret har brug for at tænke over og mærke efter, om deres valg er helt rigtigt.

– Efter den indledende samtale med parret udarbejder vi tegninger på ringen, så parret kan se den, inden guldsmeden går i gang med at udforme den, fortæller Nathalie Gorder. I enkelte tilfælde oplever Nathalie Gorder og hendes kollegaer, at parret er og bliver ved med at være uenige om for eksempel hvilket metal ringen skal være i.

– Kvinden vil måske have en ring i hvidguld, og manden ønsker sig en ring i guld. Hvis ikke de bliver enige, så hænder det, at de vælger en ring i samme profil, men i to forskellige slags metal. Det hører dog til sjældenhederne, fortæller Nathalie Gorder.

 

 

Tendenser og trends:
Klarlund fremhæver følgende tendenser og trends inden for vielsesringe:

Profil: Alle profiler er populære – runde, flade eller med en let sleben overflade. For et par år siden var det bredere og tungere ringe, der var mest populære. Stilen er lige nu mere enkel, romantisk og feminin, og ofte vælger parret at sætte flere smalle ringe ved siden af hinanden.

Ædelsten: Stenene er i dag mindre og mere diskrete end tidligere – men som regel er der altid sten i en vielsesring. Vielsesringen må dog ikke overskygge forlovelsesringen, som anses for at være den primære ring – kronjuvelen. Der er mange muligheder for at placere stenene. De kan placeres enkeltvis, som en stjernehimmel eller i en lige række.

Metal: Brudepar i dag vælger ofte hvidguld frem for guld. Både på grund af, at hvidguld er mere diskret end guld – men også fordi diamanter og brillanter gør sig bedre i hvidguld. De stråler mere og kommer bedre til deres ret. Rosa guld er stigende populært og trendy.

Indgraveringer: Der er i reglen altid indgraveringer i vielsesringe. Dato for vielsen er fast, men ofte er der også en personlig indgravering i ringen.

 

Fakta om vielsesringe

• I 1300 tallet begyndte nordboerne at anvende ringe som gave og symbol i forbindelse med trolovelse. De første tre hundrede år som en gave til bruden, men fra omkring 1600 tallet var der ofte tale om en ring til hver.

• Vielsesringe blev introduceret i middelalderen. Det var, som så ofte, adelen der først indførte skikken. Først langt senere blev udveksling af ringe almindeligt blandt almindelige folk. Blandt borgerskabet i byerne blev ringene populære og udbredte i løbet af 1800-årene, både som symbol på den romantiske kærlighed og som statussymbol. Først i slutningen af 1800-tallet blev udveksling af ringe almindelig i alle samfundslag.

• Hvis man har udvekslet forlovelsesringe, er det ikke ualmindeligt at de ”genbruges” som vielsesringe. Der er tradition for at man får tilføjet en indgravering i ringen – der kan stå mange ting efter smag og behag, men det mindste er normalt fornavne og dato for brylluppet.

• Det er skik og brug, at forloveren opbevarer vielsesringene eller ”gifteringene”, op til de skal bruges i kirken.

• Vielsesringe kan udformes at et hvilket som helst materiale, men der har i lang tid været tradition for at anvende guld. Guld er modstandsdygtigt overfor næsten alle ydre påvirkninger og tidens tand, hvilket er en vigtig egenskab både når man tænker på ringes symbolske betydning, men også rent praktisk, da den er ment til at skulle holde langt tid – ideelt set et helt liv. Af samme grund er et andet ædelt materiale, platin, også populært.

• At ringen skal sidde på ringfingeren er alle enige om, men på højre eller venstre hånd? I Danmark bærer de fleste deres vielsesring på højre hånd, men der er forklaringer der peger på begge hænder. En gammel opfattelse er at den placeres på venstre hånd, fordi der går en blodåre direkte fra hjertet til venstre hånd. En tilsvarende tradition siger at man bærer ringen på højre hånd fordi det er den man giver troskabsed og håndslag med. Begge måder at bære sin vielsesring på, er altså ”tilladt”.

• Gammel overtro siger, at den der først sætter vielsesringen på sin ægtefælles finger under vielsen vil få magten i ægteskabet.

• I dag er det mere reglen end undtagelsen at ægtefæller begge bærer vielsesring – nogle desuden også deres forlovelsesring.

LÆS MERE


Hold styr på os